Συνεχίζεται η αντεπίθεση των στρατιωτικών δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την ανακατάληψη της Αζνταμπίγια, που βρίσκεται μόλις 160 χλμ. από τη Βεγγάζη. Παράλληλα άρματα μάχης και δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι μπήκαν στην δυτική πόλη της Λιβύης, Ζουάρα και μάχονται προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8, συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να βρουν μια διέξοδο στην κρίση της Λιβύης.

Ads

«Μπορώ να δω τα τανκς από εδώ που βρίσκομαι τώρα και βρίσκονται περίπου 500 μέτρα από το κέντρο της Ζουάρα» ανέφερε κάτοικος της Ζουάρα στο πρακτορείο Reuters, ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα τελευταία οχυρά των εξεγερμένων στην δυτική Λιβύη. «Ακόμη σημειώνονται μάχες αλλά πιστεύω ότι σύντομα ολόκληρη η πόλη θα περιέλθει στα χέρια τους» πρόσθεσε. Νωρίτερα, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για βαρύ βομβαρδισμό της πόλης, κατά την διάρκεια του οποίου έχασαν την ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Νωρίτερα, σύμφωνα με εξεγερμένους, δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Αζνταμπίγια προκειμένου να ανακαταλάβουν την πόλη. «Το αεροπλάνο επέστρεψε τέσσερις φορές και βομβάρδισε τέσσερις φορές» δήλωσε αντικαθεστωτικός στο πρακτορείο Reuters. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ανέφερε ότι είδε δύο κρατήρες από βόμβες κοντά σε φυλάκιο ελέγχου των εξεγερμένων στη δυτική είσοδο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους, όπως ανακοινώθηκε από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση.

Συνεδριάζει στο Παρίσι η G8 σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Συνεδριάζει στο Παρίσι η G8 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη Δύση να παραμένει διστακτική ως προς την ανάληψη δράσης στη Λιβύη παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, εν τω μεταξύ, ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποσχέθηκαν» στους αντικαθεστωτικούς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Το δίκτυο δεν ανέφερε την πηγή του, ενώ η πληροφορία διαψεύστηκε λίγο αργότερα από εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ads

«Αυτή είναι μια απόφαση, μια πολιτική απόφαση τελικά, που δεν έχει ληφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζεφ Μορέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Γαλλία και Βρετανία εξακολουθούν να πιέζουν προς την κατεύθυνση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού για την προστασία των Λιβύων από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος Καντάφι, ωστόσο δεν εξασφαλίζουν προς το παρόν σαφή στήριξη ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο Κοινοβούλιο τόνισε ότι «η Βρετανία δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο στην Λιβύη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε έναν ακόμη πόλεμο ή να δούμε μία εισβολή ή πολλούς στρατιώτες. Δεν είναι αυτό το οποίο σχεδιάζουμε».

Ο Γάλλος ομόλογός του Αλέν Ζιπέ ζήτησε την Κυριακή την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών ώστε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να εμποδιστεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Λιβυκό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως μόνο «νόμιμο εκπρόσωπο» του λιβυκού λαού, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσθηκε να χαρακτηρίσει το Συμβούλιο ως «πολιτικά νομιμοποιημένο συνομιλητή».

Η Ρωσία από πλευράς της ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για αεροπορικό αποκλεισμό. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα εφαρμοστεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ζήτησε τη Δευτέρα και ο Καναδάς, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η χώρα τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όπως δήλωσε ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κανόν πριν τη σύνοδο της G8.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του σε μία ενδεχόμενη Νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Δήλωσε, παράλληλα, στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι είπε στον Μουαμάρ Καντάφι να διορίσει έναν πρόεδρο με λαϊκή στήριξη ως μέσο για τον τερματισμό της κρίσης. Ο Ερντογάν ανέφερε πως αναμένει ότι ο Καντάφι «θα λάβει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Έχουμε διαπιστώσει από άλλα παραδείγματα ότι οι ξένες επεμβάσεις, κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. «Κατά συνέπεια, θεωρούμε μία ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, ακόμη περισσότερο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι αυτή θα είχε ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα» επισήμανε.