Ads

Οι πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης ανακοίνωσαν χθες το βράδυ την εκκαθάριση της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης Brega στα ανατολικά από «ένοπλες συμμορίες», όπως χαρακτήρισαν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Λίγο αργότερα ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωναν πως ανακατέλαβαν τη σημαντική πετρελαιοπαραγωγό πόλη.

«Η Brega είναι καθαρή από τις ένοπλες συμμορίες» ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης στρατιωτική πηγή την Κυριακή. Η είδηση ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί και είναι γεγονός πως η κρατική τηλεόραση στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές εξέδωσε ψευδείς αναφορές για κυρίευση εδαφών από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Πάντως είναι γεγονός πως ο ισχυρισμός αυτός φτάνει μετά από μια σειρά από κακοτυχίες για τους αντάρτες που έχουν ήδη χάσει αρκετές πόλεις στα ανατολικά από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι. Εάν η Brega βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι τότε αυτό θα αποτελέσει ένα σφοδρό πλήγμα για το ηθικό και την ορμή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, επικαλούμενο Λίβυους εξεγερμένους, μετέδωσε αργά το βράδυ ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τελικά την πόλη Μπρέγκα.

Ads

Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει άγριες επιθέσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά των κακώς εξοπλισμένων και χαλαρά οργανωμένων διαδηλωτών που εξωθήθηκαν στο να γίνουν αντάρτες, μετά τη σφοδρή καταστολή που υπέστησαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα.

Το Σάββατο, οι καθεστωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν βαθύτερα στο έδαφος των ανταρτών, σε απόσταση μόλις 40 χιλιόμετρα έξω από την Brega. Δεν υπήρξε δραστηριότητα από αέρος, αλλά οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνέχιζαν, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών.

Με εξαίρεση τους αποστάτες αξιωματικούς από το στρατό του Καντάφι, οι αντάρτες δεν έχουν στρατιωτική εμπειρία, έχουν ελάχιστο βαρύ οπλισμό και είναι ουσιαστικά ανίσχυροι απέναντι στις αεροπορικές επιθέσεις. Όπως μετέδιδε χθες ο ανταποκριτής του Al Jazeera, «δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν μιλάμε για τους αντάρτες πως πρόκειται για μια ομάδα καθηγητών, μηχανικών, οδοκαθαριστών, άτομα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τα όπλα…».

Σύμφωνα με δηλώσεις των εξεγερμένων, δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Ατζνταμπίγια που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς. «Το αεροπλάνο επέστρεψε τέσσερις φορές και βομβάρδισε τέσσερις φορές», είπε στον ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters ο Άμπντελ Καντρ Χετζάζι, ο οποίος μάχεται με τους εξεγερμένους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τέσσερις οβίδες έπληξαν την πόλη.

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επιτέθηκαν επίσης στην ανατολική είσοδο της πόλης Ζουάρα στην δυτική Λιβύη, σύμφωνα με το Al Jazeera. Κάτοικος της Ζουάρα είπε αργότερα στο Reuters ότι αντικαθεστωτικοί και κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται στην πόλη. Από την πλευρά τους, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν αμνηστία στους στρατιώτες οι οποίοι λιποτάκτησαν εάν παραδώσουν τα όπλα τους, όπως μετέδωσε η λιβυκή κρατική τηλεόραση.

Οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αλλά η κίνηση, που εγκρίθηκε σε ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο στο Κάιρο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αντίθεση των ισχυρών δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Κίνας.

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι χαρακτήρισε το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου «απαράδεκτη αναχώρηση» από το χάρτη του οργανισμού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση την Κυριακή. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, χαιρέτησαν την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου ως ένα «σημαντικό βήμα» ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε χθες την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών ώστε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

Απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απαγόρευσε στον Καντάφι και στην οικογένειά του την είσοδο στη Ρωσία, καθώς και να διεξάγουν εκεί χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, με διάταγμα το οποίο δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου στο Ίντερνετ. Το διάταγμα περιλαμβάνει ένα κατάλογο 16 «προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη ρωσική επικράτεια ή η διέλευση μέσω αυτής». Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνεται ο ίδιος ο συνταγματάρχης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την κόρη, τους επτά γιους και τον εξάδελφο του Καντάφι, καθώς και τον Λίβυο υπουργό Άμυνας και άλλους υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς.

Ο Ερντογάν συμβουλεύει τον Καντάφι να ορίσει πρόεδρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πως πρέπει να διορίσει έναν πρόεδρο που θα απολαμβάνει της στήριξης του λαού, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη χώρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Ο Ερντογάν είπε σε συνέντευξή του στο Αλ Αραμπίγια ότι αναμένει ο Καντάφι να λάβει «θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

«Θέλουμε να σταματήσουν οι συγκρούσεις και από τις δύο πλευρές, και στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη», τόνισε. Νωρίτερα σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη εκτιμώντας ότι μια τέτοια επιχείρηση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες.

«Θεωρούμε πως μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης ή άλλης χώρας δεν θα απέφερε απολύτως κανένα όφελος», τόνισε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη κατά τα εγκαίνια διεθνούς φόρουμ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Εκτός του ό,τι θα είναι ανώφελη, μια ανάλογη επιχείρηση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες», πρόσθεσε. Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μετά τις ΗΠΑ στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας έχει υπογραμμίσει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επεμβαίνει μόνο όταν ένα μέλος του δεχτεί επίθεση. Ο κ.Ερντογάν πρόσθεσε ότι «οι στρατιωτικές επεμβάσεις το μόνο που κάνουν είναι να βαθαίνουν τα προβλήματα».

Έκκληση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» για βοήθεια στη Βεγγάζη

Περιοχές της δυτικής Λιβύης, όπου υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ιατρικές ανάγκες, επιχειρούν να προσεγγίσουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βεγγάζη και στα σύνορα με την Τυνησία. «Καταφέραμε να φτάσουμε στις δομές υγείας της Ατζνταμπίγια και Μπρέγκα, αλλά δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε προς το Ρας Λανούφ που είναι περίπου 450 χιλιόμετρα δυτικά της Βεγγάζης» εξηγεί η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βεγγάζη, Αν Σατλέ.

«Ζητούμε άμεση πρόσβαση, ώστε να περιθάλψουμε τους τραυματίες που δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα τη στιγμή που δεν επιτρέπεται να περάσουν γιατροί και βασικές ιατρικές προμήθειες» αναφέρει συντονιστής της επείγουσας επέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ιβάν Γκέιτον. Μέχρι στιγμής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αποστείλει περίπου 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού: χειρουργικά εργαλεία, υλικό για εγκαύματα, γάζες, αναισθητικά και αντιβιοτικά.

Εξαφανίσεις και βασανιστήρια

Για βασανιστήρια και εξαφανίσεις αντικαθεστωτικών από τις δυνάμεις του Καντάφι κάνει λόγο το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τρεις δημοσιογράφοι του BBC που είχαν συλληφθεί στις 7 Μαρτίου και κρατήθηκαν επί 21μια ώρες αφηγήθηκαν ότι υποβλήθηκαν ακόμη και σε εικονική εκτέλεση. Ανέφεραν επίσης ότι είδαν κρατούμενους σε κακή κατάσταση, αφού τους είχαν ξυλοκοπήσει άγρια.

Καντάφι καλεί Ρωσία, Κίνα και Ινδία να επενδύσουν στα λιβυκά πετρέλαια

Ο Μουαμάρ Καντάφι προσκάλεσε την Κυριακή, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία να επενδύσουν στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας του, όπως μετέδωσε η Λιβυκή τηλεόραση. Όπως ειπώθηκε στο κρατικό κανάλι, ο Καντάφι απηύθυνε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τους πρέσβεις των χωρών αυτών, στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο.

Το κάλεσμα του Λίβυου ηγέτη αφορούσε τον επιχειρηματικό τομέα αυτών των χωρών. Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη έχουν διαταραχθεί σημαντικά από την έναρξη της εξέγερσης, από τις εχθροπραξίες μεταξύ των αντιμαχομένων, την έλλειψη προσωπικού, τις διεθνείς κυρώσεις και την άρνηση των διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες, στο περιθώριο του λουτρού αίματος που υποβάλλεται η χώρα.

Το αργό υποχώρησε περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, ύστερα από την ανακατάληψη εδαφών από τις δυνάμεις του Καντάφι, το Σαββατοκύριακο.

Εντούτοις αναλυτές και ειδικοί της βιομηχανικής παραγωγής εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα έτος για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, στα φυσιολογικά της επίπεδα, που πρίν το ξέσπασμα της αναταραχής στη Λιβύη, ήταν περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Κορυφαίες εταιρείες του πετρελαϊκού χώρου, που προέρχονται από τη Δύση, επιχειρούν στη Λιβύη. Τώρα ο Καντάφι προσκαλεί να συμμετάσχουν στις επενδύσεις στο Λιβυκό πετρέλαιο και εταιρείες από τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι δύο κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με δικαίωμα βέτο, ενώ μέχρι τώρα και το Συμβούλιο αντιτάχθηκε στην πρόταση επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.