Φιλόδοξο αλλά εφικτό χαρακτηρίζει ο επίτροπος Ολι Ρέν τον στόχο της συγκέντρωσης του ποσού των 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ads

«50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους», αναφέρει ο Όλι Ρεν και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν».

Όπως τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος «αυτά τα ακίνητα δεν αποφέρουν αυτή τη στιγμή πόρους» και διαμηνύει ότι «ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου, είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για την Ελλάδα».

Ο Όλι Ρεν καταλήγει τονίζοντας ότι πέρα από τις περικοπές, το μήνυμα θα είναι προς τις αγορές πως «η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Επιπλέον θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού».

Ads

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντελε σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στο ενδεχόμενο πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις, σημειώνει ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση του χρέους».

«Επιπλέον, η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Εκτιμώ ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι ισχυρή ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη μείωση του δημόσιου χρέους. Έτσι οι αγορές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Ελλάδας», σημειώνει και καταλήγει ότι «η βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχει νόημα αν είναι μόνο για μια μεταβατική περίοδο».