Με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής συναντάται σήμερα ο Γ. Παπανδρέου. Χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε άτυπο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο κράτησε περισσότερες από 5 ώρες, με τη συμμετοχή και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος κι ενώ είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s. Στο μεταξύ, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα 1.62 δισ. ευρώ από νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, με ελαφρά υψηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη δημοπρασία, στο 4.75%.

Ads

Ο σημερινός γύρος των επαφών έχει προγραμματιστεί -βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου – να ξεκινήσει στις 10.00 με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά. Στις 14.15 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 15.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και στις 16.45 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Επίσης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18:00 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και στις 19:00 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Πεντάωρο συμβούλιο

Περισσότερες από 5 ώρες κράτησε χθες το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου με τη συμμετοχή και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της νέας υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Ads

«Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας» δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση -πακέτο είναι η λύση «που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές».

«Είναι η ευκαιρία επιτέλους, να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που θα είναι αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές. Διότι συνεχώς παίρνουμε αποφάσεις που είναι ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι λεγόμενες αγορές. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι διαμορφώνεται στην βάση των αποφάσεων του Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία όπως η οικονομική διακυβέρνηση, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός και η διαχείριση του χρέους Ελλάδας-Ιρλανδίας και επανέλαβε επιτακτικά ότι «θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο-λύσης και εδώ θα δώσουμε την μάχη».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η μάχη μέχρι την 25η Μαρτίου είναι κρίσιμη, αλλά όχι το τέλος του κόσμου» καθώς «αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις», ενώ «από την άλλη μεριά και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει».

Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι αδικαιολόγητη μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας». Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το κλίμα στις αγορές επιβαρύνεται και από το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών της Ιρλανδίας καθώς αυτό «επιβαρύνει και το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματά και δημιουργεί καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν μέσα από τις αγορές, γι’ αυτό και μπήκε στον μηχανισμό».