Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν στα φετινά καρναβάλια οι πολιτικοί, η τρόικα, το ΔΝΤ και κατ’ επέκταση η λιτότητα.

Ads

Στην Πάτρα, παρά τη βροχή, οι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους για να αντικρίσουν, μεταξύ άλλων, τον Γιώργο Παπανδρέου αγκαλιά με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, τον Πάγκαλο να τρώει με «χρυσά κουτάλια» αλλά «μόνος του» και τον Παπακωνσταντίνου «φακίρη» να προσπαθεί να βγάλει τα χρήματα από το σακούλι.

Αίσθηση προκάλεσε το άρμα «τσίρκο η τρόικα» με τα τρία μέλη της Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ να προσπαθούν να δαμάσουν… θηρία, αλλά και τα άρματα «Οικονομική Κροίσοι» για όσους επωφελήθηκαν από την κρίση και «σοσια-ληστές» που σατίριζε το κυβερνών κόμμα.

«Διεθνής Νομισματική Τρέλα» ήταν ο τίτλος του καρναβαλιού της Ξάνθης, με πρωταγωνιστή βεβαίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ξεχώρισαν επίσης «οι νοικοκυρές σε απόγνωση» γιατί το ΔΝΤ βάζει χέρι στο καλάθι τους και ο Πάγκαλος με την ταμπέλα «μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε».

Ads

Στο Βόλο, κεντρικό θέμα αποτέλεσε «το μνημόνιο», που κάηκε με το τέλος της παρέλασης, όπως συνηθίζεται με τον βασιλιά καρνάβαλο. Λιτές εκδηλώσεις με θέμα την οικονομική κρίση «για ένα χαμόγελο στους δημότες και τους επισκέπτες που δοκιμάζονται».

Οι πολιτικοί, με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η Τρόικα και βέβαια τοπικά θέματα όπως η ανάπλαση της πλατείας Άρεως με τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και η αναστήλωση του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο «καρναβάλι του Φτωχού» στηνΤρίπολη.

Το Μοσχάτο, που άλλες χρονιές πρωτοστατούσε στο κέφι και το γλέντι, φέτος δεν είχε άρματα λόγω λιτότητας. Είχε μόνο μεταμφιεσμένους σ’ ένα μεγάλο πάρτι, ένα πανηγύρι για να διασκεδάσουν όσοι δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από την Αθήνα, ξεχνώντας για λίγο τις δυσκολίες.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη έγινε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι στην πόλη με μεγάλη επιτυχία. Η παρέλαση έγινε με ποδήλατα για να περάσει και το μήνυμα της επιλογής του ως μέσου μεταφοράς ενώ θέμα του είχε: «Ψηφίστε Αλή Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες».