Τη μείωση του επιτοκίου που η Ιρλανδία θα πληρώσει ως μέρος του δανείου των 85 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τη Ε.Ε, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, ο οργανισμός σημείωσε πως δεν υφίσταται κάποια αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί έναντι της Ιρλανδίας.

Ads

Τεχνικές αλλαγές στη σύνθεση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, εξαιτίας μίας συμφωνίας του 2008 που ενισχύει τη θέση της χώρας στον διεθνή Οργανισμό αυξάνοντας τη ποσόστωσή της κατά 50%, θα επιτρέψουν μία κάμψη κατά 19 μονάδων βάσης (ή 0,19%) του επιτοκίου το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ιρλανδία στα 22 δισ. δολ. χρέους που έχει αναλάβει έναντι του ΔΝΤ.

Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι πως το μέσο επιτόκιο για το τμήμα του δανείου μικρότερης των 3 ετών διάρκειας για την Ιρλανδία θα μειωθεί σε 3,04% από 3,17% που είναι σήμερα, ενώ για το τμήμα που είναι μεγαλύτερης των 3 ετών διάρκειας το επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε 3,85%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Fine Gael, το οποίο κέρδισε τις εκλογές στην Ιρλανδία, έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα την επαναδιαπραγμάτευση της αποπληρωμής του δανείου των 85 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τον Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους.

Ads