Περαιτέρω μείωση παρουσίασε η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της χώρας τον Ιανουάριο όπως αυτή προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ads

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε μικρή περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιανουάριο του 2011 και διαμορφώθηκε σε -0,3%, από -0,1% το Δεκέμβριο του 2010 και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009.

Οριακή μείωση του ετήσιου ρυθμού αύξησης της χρηματοδότησης σημειώθηκε προς τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες-ατομικές επιχειρήσεις, ενώ προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε το ποσοστό μείωσης της χρηματοδότησης.

Σημειώνεται, πάντως, πως με κριτήριο την αύξηση της χρηματοδότησης υπάρχουν ορισμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι οι οποίοι κινούνται αντίθετα στο γενικό πτωτικό ρεύμα της οικονομίας. Οι κλάδοι αυτοί είναι ο ηλεκτρισμός-φωταέριο-ύδρευση (19,6%), η ναυτιλία (7,2%), τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (6,7%), όπως επίσης και ο τουρισμός (1,3%) και οι κατασκευές (0,7%) κλάδοι όμως με φθίνουσα τάση επέκτασης της χρηματοδότησης.

Ads

Από την άλλη, παρήγορη φαίνεται πως η επιβράδυνση της μείωσης της χρηματοδότησης στη βιομηχανία (-1,7% τον Ιανουάριο 2011 έναντι -2,7% τον Δεκέμβριο 2010 και -3,5% τον Δεκέμβριο 2009) να προσφέρει κάποιες ελπίδες ανάκαμψης λόγω εξαγωγών κυρίως.