O Robovie-PC αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο μαραθώνιο που διοργανώθηκε για ρομπότ! Τρέχοντας με μέση ταχύτητα 770 μέτρα την ώρα, ο Robovie-PC χρειάστηκε πάνω από δύο μέρες – συγκεκριμένα 54 ώρες, 57 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα – για να κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο Μαραθώνιο για ρομπότ, που πραγματοποιήθηκε στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Ads

Ο Robovie-PC έχει ανθρωποειδή μορφή, άρα δύο πόδια, έχει ύψος 40 εκ. και βάρος 2,4 κιλά και μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Το συγγενικό ρομπότ Robovie-PC Lite (δημιουργήματα και τα δύο της ιαπωνικής εταιρίας ρομποτικής Vstone Co) φαινόταν ότι θα έχει μια εύκολη νίκη, αλλά προς το τέλος της κούρσας, όπως οι άνθρωποι αθλητές, έδειξε μια ξαφνική αδυναμία, με συνέπεια να υποσκελιστεί από το Robovie-PC, που κατάφερε τελικά να νικήσει οριακά, με διαφορά μόλις ένα δευτερόλεπτο, προς μεγάλη τέρψη των θεατών που παρακολούθησαν ένα δραματικό “φίνις”.

Ο αγώνας έγινε σε μια κλειστή αίθουσα του Εμπορικού Κέντρου Ασίας-Ειρηνικού της πόλης της Οζάκα, όπου είχε δημιουργηθεί ένας “στίβος” 100 μέτρων. Τα δύο ρομπότ που ανταγωνίστηκαν σκληρά για τη νίκη, έπειτα από τον τερματισμό τους υποκλίθηκαν και χαιρέτισαν τους θεατές, που απάντησαν με ένα θερμό χειροκρότημα.

Στον Μαραθώνιο, με την ονομασία “Robo Mara Full”, που διεξήχθη στην κλασική διαδρομή των περίπου 42,4 χλμ., συμμετείχαν πέντε ρομπότ, σύμφωνα με το BBC και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Από αυτά, ένα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από τον πρώτο κιόλας γύρο, από τους συνολικά 423. Τα υπόλοιπα τέσσερα ρομπότ συνέχισαν να τρέχουν με τον δικό τους (σχετικά αργό) ρυθμό, καταφέρνοντας να σηκωθούν μόνα τους κάθε φορά που έπεφταν μόνα τους ή συγκρούονταν μεταξύ τους.

Ads

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα ρομπότ μπορούσαν να σταματούν μόνο για να αλλάξουν μπαταρίες και σερβομηχανισμούς, οι οποίοι ελέγχουν την ταχύτητά τους και άλλες λειτουργίες. Οι οργανωτές του αγώνα, που ελπίζουν να εξελιχτεί σε διεθνές γεγονός, δήλωσαν ότι το νόημα του Μαραθωνίου ήταν να δειχτεί περισσότερο η αντοχή των ρομπότ παρά η ταχύτητά τους.