Μετά τα χθεσινά άρθρα των “Financial Times”, η “Wall Street Journal” φιλοξενεί σήμερα άρθρο του Holger Schmiding, επικεφαλής οικονομολόγου στην Berenberg Bank, με τίτλο “Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”.

Ads

Ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, προειδοποιεί ο κ. Schmiding και επισημαίνει ότι, εάν οι επενδυτές αναγκαστούν σε επιβεβλημένη αναδιάρθρωση χρεών ενός ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού κράτους, τότε θα υπονομευτεί η εμπιστοσύνη τους σε όλους τους κρατικούς τίτλους σε ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να δημιουργήσει ανάγκες αναδιάρθρωσης κεφαλαίων σε τράπεζες των χωρών της περιφέρειας αλλά και του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα. “Δεν είναι σίγουρο τελικά ποια από τις δύο επιλογές διακυβεύει λιγότερο τα χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου”, επισημαίνει ο κ. Schmiding και καταλήγει ότι, στη μετά Lehman Brothers εποχή, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η διεθνής οικονομία είναι η αφορμή για μία νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Ο κ. Schmiding εξηγεί πως, αν και η τρέχουσα λογική της αναβολής επίλυσης των προβλημάτων την οποία ακολουθεί η Ε.Ε. ως προς την κρίση χρέους έχει δεχτεί εντονότατη κριτική, “δεν είναι εντελώς αποτυχημένη”. Η εναλλακτική, η αναγκαστική επιβολή μεγάλων haircuts, “συνιστά σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης και θα πρέπει να θεωρείται πάντα η τελευταία λύση. Για την ώρα, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μία χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης”, σχολιάζει ο κ. Schmiding.

Ads

“Η Ελλάδα κάνει ηράκλειες προσπάθειες για να περάσει τις προσαρμογές. Η κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμη μία ευκαιρία. Η χώρα δεν έχει φούσκα στο real estate ούτε υπερβολικό ιδιωτικό χρέος”, αναφέρει και συμπληρώνει: “Μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012”, δήλωσε ο κ. Holger Schmiding.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το εάν η Αθήνα τελικά καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013”. Ασφαλώς, συνεχίζει, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχει λογική, εάν η Αθήνα εξακολουθήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. “Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία”.