Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση των υποβρυχίων, το οποίο το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία της Αθήνας. Το πόρισμα αφορά στις μίζες που είχαν δοθεί για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου «214».

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, θα καταγράφονται ευθύνες τριών υπουργών Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για δύο υπουργούς κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ από το 1996 ως το 2004 και έναν της Ν.Δ από το 2004 ως το 2006. Το πόρισμα θα φέρει στο φως ένας πρωτοφανές σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Η υπόθεση μάλιστα θα αποσταλεί στη Βουλή, εκκινώντας τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Εκτός από τα ονόματα των τριών υπουργών, στο πόρισμα αναφέρονται τα ονόματα πέντε ακόμα προσώπων που διετέλεσαν επικεφαλής στη γενική γραμματεία Εξοπλισμών κατά τη θητεία των τριών υπουργών ενώ ευθύνες αποδίδονται και σε επιτελάρχες. Συνολικά, καταγράφεται η δράση 70 περίπου φυσικών προσώπων και 10 εταιριών, που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο.

Η Εισαγγελία έχει έτοιμη τη λίστα των υπόπτων οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα είναι και γνωστός εφοπλιστής με τα αρχικά Μ.Μ., ο όποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας (ΜΙΕ ΕΠΕ) με έδρα τον Πειραιά, απ’ όπου διακινήθηκαν μεγάλα ποσά για παράνομες πληρωμές (περίπου 40.000.000 ευρώ σε δύο χρόνια).

Ads

Έχουν ήδη κληθεί από το ΣΔΟΕ, δύο στενοί συνεργάτες του εφοπλιστή -με τα αρχικά Α.Π. και Α.Χ.- και δύο άλλα πρόσωπα -με τα αρχικά Α.Α. και Γ.Α.- όπου έδωσαν εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.