«Στο σωστό δρόμο» εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι βρίσκεται η υλοποίηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο αξιολόγησης, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την έκθεση οι εκπρόσωποι της ΕΕ ανάβουν το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ζητούν το επόμενο διάστημα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερο συντονισμό και συναίνεση της κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση «κατώτερα των προσδοκιών» είναι τα αποτελέσματα σχετικά με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «φιλόδοξος στόχος» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει από το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περί τα 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Στο στόχο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις αναφέρθηκε και ο υπουργό Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο στόχος για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις παραμένει, αλλά δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο καθώς υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Ειδικότερα, για την αγορά ενέργειας, η έκθεση προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ως το τέλος του 2011, με εξαίρεση τα οικιακά τιμολόγια. Αυτή η απελευθέρωση σημαίνει ότι τα τιμολόγια για όλες τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ΟΤΑ, κλπ. θα διαμορφώνονται ελεύθερα, με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και του ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Ads

Σύμφωνα με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου για άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και ακόμη θα πρέπει να παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά, να ξεκινήσει η ανάθεση της διαχείριση των υδροηλεκτρικών σε ανεξάρτητο φορέα, να αρχίσει η εφαρμογή του μηχανισμού προκειμένου ως τον Ιούνιο του 2013 οι λιανικές τιμές να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, να θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς και να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η ΕΕ τονίζει στην έκθεσή της ότι οι στόχοι του μνημονίου παραμένουν οι ίδιοι σχετικά με τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη εμπροσθοβαρή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, τη διασφάλιση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

Ακόμη στην έκθεση σημειώνονται και ορισμένα «εμπόδια» που εμφανίζονται, όπως «η τεταμένη χρηματοπιστωτική κατάσταση, η μετάδοση κινδύνων από άλλες περιφερειακές οικονομίες, οι ελλείψεις στην συλλογή των φόρων, κάποιες καθυστερήσεις και προβλήματα υποδομών στην υλοποίηση περίπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών μεγάλης κλίμακας».

Η ΕΕ στέκεται ιδιαίτερα στην υστέρηση των εσόδων το 2010 και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010, στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους. Όπως σημειώνεται η διαφορά αυτή που παρατηρείται στα έσοδα θα πρέπει να καλυφτεί το 2011 και η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο. Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά χαρακτηριστικά, η ΕΕ τονίζει ότι παραμένουν αμετάβλητα, αλλά «η συνταγή για την ανάπτυξη χρειάζεται αναμόρφωση». Σύμφωνα με την ΕΕ «η οικονομική δραστηριότητα το 2010 συρρικνώθηκε κατά 4,5%, όπως αναμενόταν, ωστόσο, η μείωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, ενώ οι εξαγωγές και οι μη εγχώριες παραγγελίες κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα τέλη του 2010».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας προβλέπουν θετική ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και σημειώνουν ότι «ο πληθωρισμός, οι μισθολογικές ρυθμίσεις και το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής υποχωρούν, γεγονός που οδηγεί σε μια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Οι ρυθμοί ανάπτυξης για την περίοδο 2012-2014 στην οποία αναφέρεται το πρόγραμμα, είναι συγκρατημένοι, ενώ τονίζεται ότι «οι περισσότεροι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2010 έχουν επιτευχθεί». Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 είναι η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα 17 δις. ευρώ, στο 7,5% του ΑΕΠ, ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Η ΕΕ αναφέρεται και στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική που προετοιμάζει η κυβέρνηση, με την οποία θα τεθούν όρια ετήσιων δαπανών για κάθε υπουργείο.

Σχετικά με το «πολύ φιλόδοξο», όπως το χαρακτηρίζει, «προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας», η ΕΕ επισημαίνει ότι θα στηρίξει σημαντικά τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή. «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κλιμακώσει σημαντικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις, από σήμερα ως το 2015, της τάξεως των 50 δις. ευρώ», αναφέρει η έκθεση της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην περικοπή του δείκτη χρέους κατά τουλάχιστον 20% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η έκθεση, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει την οικονομική αποδοτικότητα και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και εξαγωγές. «Η δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να χτυπήσει προνόμια και έννομα συμφέροντα θα είναι κρίσιμη. Αν αποδειχθεί επιτυχής, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει την προοπτική να βελτιώσει ουσιαστικά την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές», τονίζεται στην έκθεση.

Ακόμη, αναφέρεται ότι μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το Φθινόπωρο, δρομολογείται πλέον στην Ελλάδα ένα κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.

Η ΕΕ αναφέρει επίσης ότι η αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών προχωρά, ενώ οι κρατικές αρχές προτρέπουν τις ιδιωτικές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΕΕ την τρόικα τονίζουν ότι «πληρούνται, υπό την αίρεση της έγκρισης του Εurogroup, οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων των χωρών μελών του ευρώ προς την Ελλάδα (10,9 δισ. ευρώ), στα οποία θα προστεθούν δάνεια από το ΔΝΤ ύψους 4,1 δισ. ευρώ».