Η κυβέρνηση θα επικροτήσει κάθε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε πιο ισχυρό κεφαλαιουχικά και πιο ικανό να αντεπεξέλθει στα προβλήματα τραπεζικό σύστημα δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη σχετικά με την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση με την «Alpha Bank».

Ads

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον υφυπουργό να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα υποστηρίξει και την φημολογούμενη συγχώνευση της Eurobank και της Alpha Bank.

Από την πλευρά του, ο Φ. Σαχινίδης απέφυγε να τοποθετηθεί και τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε τα προβλήματα που είχαν τράπεζες του εξωτερικού, αλλά το πρόβλημά του προκύπτει από το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συμπαρασύρθηκε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την ΕΚΤ.

Πρόσθεσε δε ότι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος δεν υπαγορεύεται από τις κυβερνήσεις αλλά από τις συνθήκες που διαδραματίζονται στην Οικονομία.

Ads

Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις κινήσεις δημιουργίας καρτέλ “δυόμισι τραπεζών” και ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε: “Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε μία διάθεση για να υπαγορεύσει με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα είναι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος μετά την κρίση θα ήταν πολύ δύσκολο να οδεύσει την διαδικασία ώστε από ένα σύνολο τραπεζών που υπάρχει σήμερα να καταλήξουμε σε «δυόμισι τράπεζες»”.