Ads

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Μπενγκάζι της Λιβύης για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα. Αναφορές για χρήση πραγματικών πυρών από την αστυνομία και τουλάχιστον 2 νεκρούς, ενώ στους 38 ανέρχονται οι τραυματίες. Οι διαδηλωτές αποκαλούν τη σημερινή, «Ημέρα Οργής»…

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους της πόλης της Μπανγκάζι στη Λιβύη, διαδηλώνοντας ειρηνικά κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Σύντομα ωστόσο, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά πολιτών με πλαστικές σφαίρες και χημικά αέρια. Υπάρχουν αναφορές για χρήση ακόμα και πραγματικών πυρών στην Μπενγκάζι.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Τζάλα της Μπενγκάζι, Αμπντελκαρίμ Γκουμπάιλι, είπε ότι από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών τραυματίστηκαν 38 άτομα. Διευκρίνισε ότι όλα τα τραύματα ήταν ελαφρά και προκλήθηκαν από «διαπληκτισμούς μεταξύ διαδηλωτών που ήρθαν στα χέρια».

Η σημερινή έχει ονομαστεί «Ημέρα Οργής». Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τους συγγενείς των 1.200 κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή της φυλακής Abu Slim, το 1996, και σύντομα το σώμα των διαδηλωτών ενισχύθηκε από εκατοντάδες άλλους πολίτες. Ο δικηγόρος Fathi Terbil που συνελήφθη από τις αρχές ήταν ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων.

Ads

Οι κρατούμενοι της φυλακής Abu Slim είχαν εξεγερθεί τότε ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι εκατοντάδες που εκτελέστηκαν, ενταφιάστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Τρίπολη της Λιβύης και οι οικογένειές τους έκτοτε ζητούν απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία των δολοφόνων.

Ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος εν τέλει, αλλά οι πολίτες παρέμειναν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν στην Μπενγκάζι.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις ενώ η κρατική τηλεόραση μεταδίδει μονάχα ειδήσεις για φιλοκαθεστωτικές διαδηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως ο Μουαμάρ Καντάφι κυβερνά τη Λιβύη από το 1969, οπότε κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Λιβύη να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης και να αποφύγει τη βία. «Καλούμε τις αρχές να ακούσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και όσα λένε οι πολίτες και να επιτρέψουν την ελευθερία της έκφρασης», υπογράμμισε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.