Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα, ερωτώμενος για την «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου, πως σκοπεύει να προτείνει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης. Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πουλήσει γη και παραλίες αλλά να τα αξιοποιήσει για να φέρουν έσοδα. Υποστήριξε δε, ότι ο στόχος είσπραξης των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι νέα συζήτηση και ξεπερνάει χρονικά το πρόγραμμα του μνημονίου.

Ads

«Θα προτείνω νόμο στη Βουλή ώστε η Ελληνική γη να μην μεταβιβάζεται και να μην πωλείται. Για το θέμα αυτό θα ζητήσω και τη συμφωνία όλων των κομμάτων. Με τη μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος θα ζητήσουμε να συμπεριληφθεί και εκεί ώστε η διαχείριση της ελληνικής γης να μπορεί να γίνεται μόνο με τη συμφωνία της Βουλής. Αλλάζουμε την Ελλάδα με δική μας πρωτοβουλία. Ζητάμε όχι ελεημοσύνη αλλά σεβασμό για την προσπάθειά μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επιπλέον ότι θα ζητήσει από όλα τα κόμματα, μέσα από διάλογο, να συμφωνήσουν σ΄αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αργότερα με την αναθεώρηση του Συντάγματος να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα. Συμπλήρωσε δε, ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

Για απουσία ενιαίας και κεντρικής διαχείρισης κρίσεων στην κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα έκανε λόγο ο Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε με αντικείμενο την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας. Αιχμηρές υπήρξαν οι δηλώσεις και των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ads

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πίεσαν προκειμένου ο Γ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει τον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία με την τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά την κινητοποίηση των βουλευτών έγινε γνωστό ότι ενημέρωση για το στόχο της κυβέρνησης να αξιοποίησει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ θα παράσχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου. Η συνεδρίαση του οργάνου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου.

Πηγές της Κομισιόν, πάντως, σχολιάζοντας τη Δευτέρα τη συμφωνία για πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ, έκαναν λόγο για ακατανόητη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανακοινώσεις της τρόικας, αφού «όλα ήταν συμφωνημένα» και «στην επίτευξη της συμφωνία δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Στο ζήτημα που προέκυψε με τα 50 δις αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως επισήμανε σε δηλώσεις στο περιθώριο του Ecofin, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πουλήσει γη και παραλίες αλλά να τα αξιοποιήσει για να φέρουν έσοδα. Αναφερόμενος στον στόχο για την είσπραξη των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως αφενός δεν είναι μια καινούρια συζήτηση και αφετέρου ότι δεν αφορά στο πρόγραμμα του Μνημονίου καθώς το ξεπερνάει χρονικά.

Σχετικά με τα στοιχεία για την ελληνική ύφεση του δ’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα, επέλεξε να κρατήσει το θετικό κομμάτι, σημειώνοντας ότι η μείωση του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο ολοένα και μικραίνει ενώ αναφέρθηκε και στη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι ελληνικές εξαγωγές.

ΝΔ: Εμπαιγμός οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Απόπειρα εμπαιγμού και εξαπάτησης του λαού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την απαγόρευση της πώλησης δημόσιας γης. «Ο κ. Παπανδρέου είναι αποκλειστικά υπαίτιος για όσα, μόλις τώρα, προσποιείται ότι τον ενοχλούν. Δεν είναι καταγγέλλων. Είναι καταγγελλόμενος», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι επιμένει να αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Όπως σημειώνει, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε, στο άρθρο 14 παρ. 5, αναγνωρίζει στους δανειστές της χώρας το δικαίωμα να προχωρούν σε κατάσχεση, όχι μόνον της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και κρατικής περιουσίας ταγμένης στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού.

Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της και βαφτίζει την πώληση αξιοποίηση. Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζει εξωφρενικό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφού όπως επισημαίνει η τρόικα προτείνει πωλητήριο ακόμη και σε παραλίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση με τις λέξεις πώληση και αξιοποίηση είναι “γελοίο” και δεν πείθει κανέναν, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, υπογράμμισε ότι «η αναγκαία αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας πρέπει να γίνει με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με όρους ξεπουλήματος».

«Η δήλωση του κ. Παπανδρέου για απαγόρευση πώλησης της κρατικής περιουσίας επιτείνει την απόλυτη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός και οι αγορές και προσπαθεί να εμπαίξει τους πάντες» υποστήριξε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πεταλωτής: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους»

Στο θέμα της αξιοποίησης δημόσιας γης αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιοποίηση ήταν και είναι «άκρως επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν σε κρίση». Επιπλέον άσκησε κριτική στην Αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη ΝΔ, λέγοντας ότι «κακόπιστοι είναι εκείνοι που διακινούν ότι αξιοποίηση σημαίνει πώληση και που ακόμα και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και χαριστικές εκποιήσεις της δημόσιας γης, κάτι που σαφώς δεν συμβαίνει».

Σχετικά με το αν το ποσό των 50 δις ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, ο στόχος των 50 δις ευρώ είναι ένας σχετικά ρεαλιστικός στόχος». Για τα περί πωλητηρίου στα νησιά, υποστήριξε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι σε μελέτη που εκπόνησε το ΙΣΤΑΜΕ το Νοέμβριο του 2010 και στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, πουθενά δεν αναφέρεται πώληση νησιών και ότι αντίθετα η μελέτη μιλάει για το ιστορικό, για τα προβλήματα αξιοποίησης νήσων του δημοσίου.

«Πρόκειται για κάτι που κυκλοφορεί η ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να απολογείται όχι γιατί απλώς δεν αξιοποιήθηκε η περιουσία, αλλά γιατί έχει αποδείξει πώς εννοεί την αξιοποίηση και είναι γνωστό ότι πολλές εκτάσεις- φιλέτα του δημοσίου δόθηκαν σε Βατοπεδινούς και εργολάβους».

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει εκ νέου «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτόμαστε για εκλογές, το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το έχουμε πει και επανειλημμένα», διευκρίνισε, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο που κάνει η κυβέρνηση είναι τόσο σημαντικό και τόσο κρίσιμο σε αυτή την περίοδο, που κάθε άλλη σκέψη αδικεί την πολύ μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού.