Σοβαρά ερωτήματα εγείρει βίντεο, που κυκλοφόρησε από ιστοσελίδα του Κιλκίς, και δείχνει στρατιωτική άσκηση στο στρατόπεδο «Κορομηλά» της πόλης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση διαδηλωτών και την καταστολή πλήθους. Για «άκρως επικίνδυνο προσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας» μιλά το ΚΚΕ, ενώ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας διερωτάται ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων. Άγνοια για το θέμα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.

Ads

Η στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» έλαβε χώρα την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στο στρατόπεδο Κορομηλά, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς από την 71η Aερομεταφερόμενη Tαξιαρχία. Το σενάριό της προέβλεπε παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχο πληθυσμό, στα πλαίσια των επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Σχηματισμό Μάχης (Helbrog BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο 3 βουλευτές του ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ζητώντας εξηγήσεις. Συγκεκριμένα, οι Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου του ΚΚΕ, κάνουν λόγο για «άκρως επικίνδυνο προσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας» δεδομένου ότι παρόμοιες ασκήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, το 2002, το 2006, το 2008 και τον περασμένο Ιανουάριο.

Ρωτούν επίσης τον κ. Βενιζέλο: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι ειδικές δυνάμεις να μην αξιοποιούνται ως «απεργοσπαστικός μηχανισμός». Αν η κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή παρόμοιων ασκήσεων. Πως συγκεκριμένα μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτές οι ασκήσεις «δεν στοχεύουν τον ‘εσωτερικό εχθρό’, το λαϊκό κίνημα».

Ads

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στην συμεριλαμβανόμενη άσκηση «Καταστολής πλήθους», προφανώς δηλαδή «την καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων και εξεγέρσεων», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «αυτοί οι σχεδιασμοί και η εν λόγω στρατιωτική άσκηση δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την πιθανή περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς κρίσεις, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά θα ορίζονται κάθε φορά και σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επιπλέον στρατιωτικές μονάδες εκπαιδευμένες στην “Καταστολή πλήθους” θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον κάποιου “εσωτερικού εχθρού”».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δρίτσας ρωτά: «Ποιες αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας εξυπηρετεί ο σχεδιασμός επεμβάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό; Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων, όπως π.χ. τώρα στην Αίγυπτο, και για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα;».

«Η πρόσφατη στρατιωτική άσκηση, που πραγματοποιήθηκε στις 4/2/2011 στο Κιλκίς, με την ονομασία “Καλλίμαχος”, η οποία είχε ως στόχο να χρησιμοποιηθούν επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες στην καταστολή διαδηλώσεων, αποτελεί δείγμα ανιστόρητης πολιτικής πράξης από τη σημερινή πολιτική ηγεσία, η οποία είναι υπόλογη έναντι του Ελληνικού λαού και των συνταγματικών του ελευθεριών. Ανατριχίλα προκαλεί σε όλους τους πολίτες της χώρας, η εκ νέου ανακάλυψη “εσωτερικών εχθρών”», σχολίασε το μέλος του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Κώστας Ήσυχος.

Άγνοια δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, για τη στρατιωτική άσκηση και δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου «δε θα συναινούσε σε ασκήσεις που συνδέονται με την εσωτερική οικονομικο-κοινωνική κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε ότι ήδη έχει ζητήσει ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία. Ο κ. Μπεγλίτης έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει πως αν υπάρχουν ευθύνες στρατιωτικών, αυτές θα αποδοθούν άμεσα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «ευφάνταστα» τα σενάρια που συνδέουν την άσκηση «Καλλίμαχος» στο Κιλκίς με την πανεργατική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση, με στόχο «την πρόληψη κρίσεων, τον διαχωρισμό αντιμαχόμενων δυνάμεων, την σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως «για να υπάρξει εμπλοκή αυτών των δυνάμεων, απαιτείται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποβολή αιτήματος του ΟΗΕ προς την ΕΕ», ενώ σημείωσε ότι «είναι τελείως απαράδεκτο να συνδέεται με τις λαϊκές κινητοποιήσεις τις οποίες σαφέστατα σεβόμαστε».

Ωστόσο, σε παρατήρηση που δέχτηκε σχετικά με το γεγονός πως «ο κ. Μπεγλίτης στη Βουλή επιφυλάχθηκε να απαντήσει και διέταξε την διακοπή της άσκησης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο ίδιος δε διαθέτει περαιτέρω ενημέρωση από αυτή στην οποία προέβη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δίκτυου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα έπειτα από καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων, στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για «διαχωρισμό αντιμαχόμενων» και όχι «καταστολή πλήθους». Όπως αναφέρουν:

Η άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή του σε περίπτωση συμμετοχής του στην HELBROC. Στη συνέχεια του κειμένου, παραθέτουμε στοιχεία για την HELBROC και την εμπλοκή σε αυτήν της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η ΕΕ, στο πλαίσιο της έγκαιρης αντιμετώπισης των απειλών και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων, αποφάσισε το 2003 τη δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων στρατιωτικών τμημάτων, γνωστά ως “Battle groups”, κάτι αντίστοιχο των Response Forces του NATO (NRF) Την 2 Οκτ. 2006, εγκρίθηκε από την Στρ. Επιτροπή (ΣΕ) το “BG concept”, το οποίο αποτελεί το βασικότερο κείμενο, στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης (ΣΜ).
Στο BG Concept, καταγράφεται η φιλοδοξία της ΕΕ να λαμβάνει την απόφαση εκτέλεσης μιας επιχείρησης ταχείας αντίδρασης (council decision to launch the operation), εντός πέντε ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management Concept – CMC). Τα Battle groups θα πρέπει ακολούθως, να έχουν ετοιμότητα 10 ημερών για ανάπτυξη στην περιοχή επιχειρήσεων (και την εκτέλεση της αποστολής), από την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο της ΕΕ για την έναρξη μιας επιχείρησης (ή συνολικά εντός 15 ημερών από την έγκριση της CMC).

Με βάση επίσης τις προβλέψεις του BG Concept, τα BGs, θα πρέπει να έχουν δυνατότητα δράσης και εκτέλεσης αρχικών επιχειρήσεων, για διάρκεια 30 ημερών, οι οποίες θα μπορούν να επεκταθούν στις 120 ημέρες, εφόσον ανεφοδιαστούν κατάλληλα. Δύναται δε, να αναπτυχθούν σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες. Είναι σχεδιασμένα για ένα εύρος πιθανών αποστολών και έχουν σύνθεση περίπου 1500 ανδρών.

Τα είδη των αποστολών, τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ένας Σχηματισμός Μάχης είναι η Πρόληψη Κρίσης (Conflict Prevention), ο Διαχωρισμός Αντιμαχομένων με Επιβολή Δυνάμεως (Separation of Parties by Force), η Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρ. Συμβουλών σε Τρίτες Χώρες (Stabilization, Reconstruction and Military Advice to Third Countries), οι Επιχειρήσεις Εκκένωσης (Evacuation Operations) και η Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις (Assistance to Humanitarian Operations).