Εκ νέου «έβαλε» εναντίον των Τουρκοκυπρίων ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «τα πανό προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους». Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή είχε ζητήσει την παραπομπή στη δικαιοσύνη Τουρκοκυπρίων που διαδήλωσαν κρατώντας Κυπριακές σημαίες. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «κάναμε τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τους αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του παρείχε τη μεγαλύτερη οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη προς αυτή. Οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος ζήτησε από την Κομισιόν να τις καταδικάσει, χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες».

Ads

«Μην προσπαθήσει κανείς να κάνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης την ΤΔΒΚ. Ειδικά η αντιπολίτευση δε μπορεί να μας ανταγωνιστεί στο θέμα της Κύπρου. Σε καμία άλλη περίοδο δεν έχουν προβληθεί τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, όσο την περίοδο αυτή» επέμεινε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» και τόνισε ότι κάθε πρωτοβουλία του ΤΔΒΚ που θα εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνοτουρκικής πλευράς «θα μας βρει μπροστά της».

«Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους τουρκοκύπριους αδελφούς της, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία σπέκουλα. Και μιλάω ξεκάθαρα, όποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει» κατέληξε.