Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους από την Ιρλανδία, λέγοντας πως οι όροι του σχεδίου διάσωσης από Ε.Ε.-ΔΝΤ του ιρλανδικού κράτους έγιναν αποδεκτοί «από όλο τον κόσμο».

Ads

Οι παρατηρήσεις αυτές του Τρισέ ενώπιον επιτροπής της Ευρωβουλής βρίσκονται στους αντίποδες των αιτημάτων αναδιαπραγμάτευσης βασικών σημείων-κλειδιών της συμφωνίας από τα κόμματα Fine Gael και Εργασίας, τα οποία ελπίζουν να βρίσκονται στη κυβέρνηση σε λίγες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποτελεί μία ισχυρή προσωπικότητα στην ιρλανδική σκηνή λόγω της τεράστιας οικονομικής υποστήριξης που πρόσφερε η Τράπεζα στις ως επί το πλείστον κρατικοποιημένες τράπεζες της Ιρλανδίας και στο ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency).

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών ο Τρισέ δήλωσε πως η απαίτηση οι ιρλανδικές αρχές να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει.Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που ο Τρισέ αντιτίθεται στην ιδέα της αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους.

Ads

Χθες στις Βρυξέλλες, ο Τρισέ δήλωσε πως τα σχέδια διάσωσης της Ιρλανδίας και της Ελλάδας δεν περιλαμβάνουν την έννοια του να υποστούν ‘κούρεμα’ οι επενδύσεις των ομολογιούχων. Τόνισε, δε, πως θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκαταστήσουν οι δύο χώρες την αξιοπιστία τους στις αγορές, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ενάντια στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να ανταμείβονται.