Σχέδιο για τη δολοφονία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 κατά τις οποίες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, AKP, είχε αποσπάσει το 47% των ψήφων εξύφαιναν συνωμότες της Εργκενεκόν, σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) την οποία επικαλείται ο τουρκικός τύπος.

Ads

Το έγγραφο της ΜΙΤ αναφέρει ότι ο Zeki Yurdakul Cagman, ο οποίος, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, είναι και υπεύθυνος για τη δολοφονία ανώτατου δικαστικού σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Μάϊο του 2006 καθώς και ο απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης Zekeriya Ozturk, νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα χρησιμοποιούνταν για την απόπειρα και από το οποίο αφαιρέθηκαν δυο τούβλα από τον τοίχο προς το δρόμο.

Η εφημερίδα «Taraf» επιπλέον αναφέρει ότι δύο Τσετσένοι πληρωμένοι δολοφόνοι ταξιδεύαν στην Τουρκία για την δολοφονία του Ερντογάν που είχε σχεδιαστεί για τις 27 Ιουνίου 2007. Επισημαίνεται ότι τους δυο Τσετσένους έφερε στην Τουρκία ο στρατηγός Ibrahim Gecen, ένας εκ των συγγραφέων της «Ερυθράς Βίβλου» της Τουρκίας, ενώ το σχέδιο της δολοφονίας συντόνιζε απόστρατος συνταγματάρχης που ζει στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη «Vatan» ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ειδοποιήθηκε για το σχέδιο την 24η Ιουλίου 2007 και αναχώρησε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στις 26 Ιουλίου, για τετραήμερες διακοπές στην Αττάλεια. Στις 27 Ιουλίου – υποτιθέμενη ημέρα της δολοφονίας του – δεν πήγε στο Τέμενος για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής όπως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνήθιζε.

Ads

Το έγγραφο της ΜΙΤ, αναφέρει ότι στόχος των επίδοξων δολοφόνων του Ερντογάν ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας και ο εξαναγκασμός του στρατού να αναλάβει τον έλεγχο. Η εφημερίδα «Μilliyet» πάντως επισημαίνει ότι η εν λόγω έκθεση στηρίζεται σε ανεπιβεβαίωτες αναφορές πληροφοριοδοτών. Σύμφωνα επίσης με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, κ. Αταλάι, αναφερόμενος στις εν λόγω πληροφορίες, φέρεται να δήλωσε ότι πρόκειται για φήμες και «σπέκουλα».