Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη φέρεται να προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel σε συνεργασία πλέον με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ads

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ουσιαστικά αφορά τον συντονισμό της εθνικής οικονομικής πολιτικής των χωρών μελών της ευρωζώνης σε θέματα όπως η φορολογία, οι μισθολογική πολιτική, τα όρια συνταξιοδότησης κλπ, χωρίς να αποκλείονται και κυρώσεις για τα κράτη παραβάτες των νέων κανόνων. Όπως όμως, επισημαίνει και το ίδιο το γερμανικό περιοδικό «η αντίσταση σε αυτό το σχέδιο θα είναι ισχυρή ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Merkel».

Οι Merkel και Barroso, αφού είχαν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες καθώς υπήρχε απόκλιση απόψεων για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών στο Βερολίνο. Επί τάπητος τέθηκε το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», το οποίο «θα μπορούσε να αλλάξει μακροπρόθεσμα τη στατική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», χαρακτηριστικά αναφέρει το Spiegel.

Η ‘φιλοσοφία’ του Συμφώνου βασίζεται στον πανευρωπαϊκό συντονισμό της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους αποκλίσεις. Η Merkel θέλει να προχωρήσει ακόμη παραπέρα, δίνοντας και σε μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ads