Ξεκινά από αύριο, Δευτέρα, η λειτουργία των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια στιγμή, τίθεται σε εφαρμογή η 2η φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών.

Ads

Όπως αναφέρει το υπουργείο, Από αύριο, Δευτέρα, θα λειτουργούν 10 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό, μετά την ολοκλήρωση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της πρώτης φάσης της εκπαίδευσης των μελών των Επιτροπών Προσφυγών, των εξεταστών αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό, καθώς και των μελών της γραμματειακής υποστήριξης των Επιτροπών προσφυγών.

Αύριο, αρχίζει και η διαδικασία εξέτασης, τόσο των εκκρεμών σε Β΄ βαθμό αιτημάτων αλλοδαπών για Διεθνή Προστασία προηγούμενων ετών (47000), όσο και νέων προσφυγών. Η εξέταση των αιτημάτων σε Β΄ βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στο Βύρωνα. Οι αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.

Εν τω μεταξύ, οι Επιτροπές Ιρανών, Αφγανών και Παλαιστίνιων προσφύγων έχουν αποφασίσει από το Σάββατο να μεταβούν το πρωί της Δευτέρας οι Αφγανοί απεργοί πείνας στα Προπύλαια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να αιτηθούν την εξέταση των αιτημάτων τους.

Ads

Εθελοντικός επαναπατρισμός μεταναστών

Σε εφαρμογή τίθεται και η 2η φάση εθελοντικού επαναπατρισμού των μεταναστών, με προτεραιότητα να δίνεται σε υπηκόους Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Αλγερίας, Μαρόκο και Σομαλίας.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Εάν ο μετανάστης δεν έχει έγγραφο ταυτοποίησης λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από τον ΔΟΜ για την έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ενώ πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα λαμβάνει ως βοήθημα το ποσό των 300 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στο αεροδρόμιο συνοδεία εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ελληνικής Αστυνομίας και φτάνοντας στην πατρίδα τους, τους υποδέχεται άνθρωπος του ΔΟΜ. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει απευθείας πτήση τότε και στους ενδιάμεσους σταθμούς υπάρχει για τη δική τους διευκόλυνση εκπρόσωπος του ΔΟΜ .

Για την υλοποίηση του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και την Ελλάδα (25%), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκήρυξε με νέα πρόσκληση ενέργειες συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.