Η Αυστρία αφήνει το πλευρό της Γερμανίας, όσον αφορά τη διεύρυνση της σημερινής ομπρέλας προστασίας του ευρώ, τασσόμενη υπέρ της επιτάχυνσης στη λήψη μέτρων για την ενίσχυσή της.

Ads

«Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα» λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Seddeutsche Zeitungt SZ (28/01/11) διαφοροποιούμενος από τη γραμμή της Γερμανίας που εμμένει στη θέση ότι δεν απαιτούνται σήμερα μέτρα.

Ο Φάϊμαν θεωρεί ότι «οι συνεχείς συζητήσεις κάθε άλλο παρά διευκολύνουν» και τονίζει ότι «πρέπει σε κάθε περίπτωση το Μάρτιο να διευθετηθεί το πρόβλημα». Επιπλέον, σχετικά με την ενίσχυση των μέσων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος υποστηρίζει ότι «τα 750 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι στη διάθεση χωρών με προβλήματα».

Ο κ. Φάιμαν ζητά, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, να τεθεί σε λειτουργία η ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας (Taskforce) για τα οικονομικά προκειμένου να ασχοληθεί με τη διαχείριση θεμάτων όπως τα ομόλογα χωρών, όπως η Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους .

Ads

Τέλος, ο Φάιμαν θεωρεί επιβεβλημένη τη μεγαλύτερη εναρμόνιση των πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής εξειδικεύοντας την πρότασή του στα θέματα του κατώτατου εγγυημένου μισθού και