«Θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών» δήλωσε πως ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, όσο ήταν στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Μπράουν, ο οποίος γίνεται ο πρώτος ανώτατου επιπέδου πολιτικός που καταγγέλλει ανάλογο περιστατικό σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, φέρεται να έσπαγε τις συσκευές των κινητών του από τα νεύρα του, και να μην κρατάει το κινητό του για πολύ καιρό.

Ads

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2007. Την προηγούμενη εβδομάδα Άντι Κόλσον, επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας News of the World παραιτήθηκε. «Όταν ο εκπρόσωπος χρειάζεται εκπρόσωπο, είναι ώρα να φεύγει», είπε ο Κόλσον, υπό τις οδηγίες του οποίου, την περίοδο 2003-7, η εφημερίδα του, πρώτη σε πωλήσεις μεταξύ των κυριακάτικων φύλλων, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παράνομες μεθόδους για την υποκλοπή των τηλεφώνων των πριγκίπων Ουίλιαμ και Χάρι.

Σημειώνεται ότι οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο συντάκτης για θέματα μοναρχίας και ένας ιδιωτικός ερευνητής που έκανε τις υποκλοπές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 και 6 μηνών αντίστοιχα το 2007.

Στη δίκη αναφέρθηκε ότι μεταξύ άλλων είχαν γίνει υποκλοπές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του μοντέλου Ελ Μακφέρσον, του πολιτικού των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σάιμον Χιουζ και του στελέχους του χώρου του ποδοσφαίρου, Γκόρντον Τέηλορ.

Ads

Ο Κόλσον υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις μεθόδους του δημοσιογράφου, αλλά πρόσφατα, έρευνες που έγιναν με εντολή της ηθοποιού Σιένα Μίλερ, οδήγησαν στην απομάκρυνση από την εφημερίδα του διευθυντή ειδήσεων, Ίαν Εντμονσον.

Η εφημερίδα Independent γράφει ότι τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αναμένεται να αποκαλύψουν τις ταυτότητες και άλλων μελών του προσωπικού της News of the World, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ιδιοκτήτης της εφημερίδας, όπως και δύο άλλων, της Sun και των Times είναι ο αυστραλός μεγιστάνας, Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος φέρεται εξοργισμένος καθώς το σκάνδαλο του έχει κοστίσει ήδη 1,7 εκ. λίρες σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.