Ένα μήνα απεργίας πείνας συμπληρώνουν οι Αφγανοί πρόσφυγες στα Προπύλαια, και καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί στο αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τις αρμόδιες αρχές.

Ads

Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός μήνα απεργίας πείνας και με αιτήματα τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, αλλά και τη νομιμοποίηση των 300 περίπου μεταναστών που έχουν προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία πείνας, το απόγευμα της Παρασκευής στις 19:00, η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και οι Επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστίνιων προσφύγων, διοργανώνουν συναυλία συμπαράστασης. Τραγουδούν και παίζουν μουσική οι Σπύρος Γραμμένος, Νικολέτα Αναστασίου και οι African Drums.

Οι 93 Αφγανοί έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια και στις 30 Δεκεμβρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, διεκδικώντας «όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και των χιλιάδων άλλων προσφύγων που είναι θύματα της αμέλειας και αδιαφορίας του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έξι από αυτούς, μάλιστα έραψαν τα στόματά τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οικογένειες με περίπου 20 μικρά παιδιά ηλικίας 4- 5 χρονών, ενώ υπάρχουν και μωρά 7 μηνών.

Με τη ζωή των απεργών πείνας να διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την εξάντληση, αρκετοί από αυτούς έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, άλλος ένας Αφγανός χρειάστηκε να διακομιστεί στην Πολυκλινική της Ομόνοιας. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου απηύθυνε έκκληση στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να λάβουν άμεσα μέτρα για τη συγκρότηση επιτροπών ασύλου. «Η επιτροπές πρέπει να συγκροτηθούν σήμερα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ads

Σημειώνεται ότι άλλοι 30 Παλαιστίνιοι και 41 Ιρανοί, ανάμεσά τους εφτά γυναίκες και τέσσερα παιδιά, έχουν καταφύγει στο κτίριο «Γκίνη» του Πολυτεχνείου, ζητώντας κι αυτοί άσυλο.