Την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τονίζουν με συνεντεύξεις τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Τρισέ επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί «τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά», να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και να μπορεί να αγοράζει ομόλογα των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Ads

Ο κ. Ρεν τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν είναι ακόμη σαφές με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές δανεισμού του Ταμείου, χωρίς να αυξηθεί το όριο των 440 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το καταστατικό του.

“Υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως μεγαλύτερες εγγυήσεις ή πληρωμές κεφαλαίων στο ΕΤΧΣ. Είναι σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να μετέχουν», είπε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να φέρουν το βάρος μόνο οι χώρες με τη βαθμολογία ΑΑΑ (σ.σ.: την υψηλότερη πιστοληπτική βαθμολογία που έχουν έξι χώρες της Ευρωζώνης)».

Δικαιολογώντας, γιατί πρέπει να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του Ταμείου, ο Επίτροπος είπε: «Πρέπει να αποδείξουμε με αξιόπιστο τρόπο στις αγορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κερδοσκοπία κατά του ευρώ», προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι οι κερδοσκοπικές πωλήσεις δεν συμφέρουν».

Ads

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε την αύξηση του βεληνεκούς του ΕΤΧΣ και τη δυνατότητά του να αγοράζει ομόλογα ή να χορηγεί πιστωτικές γραμμές σε χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.

Τρισέ : Η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειάζεται για τον πληθωρισμό

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε πως οι σχεδιαστές της νομισματικής πολιτικής θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και η αξιοπιστία της ΕΚΤ σχετικά με τη σταθερότητα των τιμών παραμένει ανέπαφη.

Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Στάρκ και ο Γκι Κουάντεν του Βελγίου, δήλωσαν χθες πως οι αρμόδιοι θα δράσουν για να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους, εννοώντας τις απαιτήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς τους που να αντισταθμίζουν τα υψηλότερα κόστη διαβίωσης.

Με δεδομένη την τάση αύξησης του γερμανικού και ευρωπαϊκού πληθωρισμού, οι νομισματικές αρχές αναζητούν τρόπους συμπίεσης της ανοδικής τάσης των τιμών χωρίς να εκτρέψουν την άνιση οικονομική ανάκαμψη στην πληττόμενη από την κρίση χρεών Ευρωζώνη. Ο Τρισέ και ο Σταρκ δήλωσαν πως επί του παρόντος τα τρέχοντα επιτόκια είναι επαρκή.

Όπως τόνισε ο Τρισέ, “οι προσδοκίες στην Ευρώπη για τον πληθωρισμό συνδέονται με αυτό που θεωρούν ως απειλή, αλλά αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΚΤ να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις”.

Σμάγκι: δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε πως οι σχεδιαστές της νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν άλλο να αγνοούν τον εισαγόμενο πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 29 ετών τον Δεκέμβριο στην Γερμανία.

“Μία διαρκής και επαναλαμβανόμενη αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών θα τείνει να επηρεάσει τον πληθωρισμό των αναπτυγμένων χωρών, της Ευρωζώνης περιλαμβανομένης” δήλωσε σήμερα ο Σμάγκι σε ομιλία του στη Μπολώνια. “Αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί” την ίδια ώρα που το ευρώ περνούσε στα 1,373 δολ. Ο Σμάγκι, ο οποίος υπογράμμισε πως τα σχόλια του δεν πρέπει να ερμηνευθούν σαν σημάδι πολιτικής, δήλωσε επίσης πως η περασμένη δεκαετία έδειξε πως υπάρχει μία τάση μεταξύ των σχεδιαστών της πολιτικής “να υποεκτιμούν τον πληθωρισμό”.

“Παρόμοια λάθη ενθαρρύνουν την διατήρηση πολύ χαλαρών νομισματικών συνθηκών ακόμη και όταν η οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται πάλι” δήλωσε. “Σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με την περασμένη δεκαετία η ισχυρή δυναμική ανάκαμψης του υπόλοιπου κόσμου είναι πιθανόν να καταλήξει σε υψηλότερο πληθωρισμό για εισαγόμενα αγαθά, είτε αυτά είναι εμπορεύματα είτε βιομηχανικά αγθά και υπηρεσίες”