Περιορισμό της αύξησης των ελλειμμάτων των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες, σύμφωνα με τα πορίσματα των μελετών τα οποία παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ads

Τα τέσσερα αυτά Ταμεία καλύπτουν για κύρια σύνταξη 4.615.000 ασφαλισμένους που αντιπροσωπεύουν το 93% των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα των μελετών, ένα πρόβλημα ελλείμματος θα παραμένει παρά τις μεταρρυθμίσεις κυρίως λόγω της χειροτέρευσης του δημογραφικού, ενώ οι συνολικοί δείκτες παροχών σταδιακά μειώνονται, κυρίως λόγω των τροποποιήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης που έγιναν με το νέο ασφαλιστικό νόμο. Η μελέτη για το Δημόσιο είναι έτοιμη και απομένει η τελική πιστοποίηση της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριακές αλλαγές στις επικουρικές και τις συντάξεις του Δημοσίου

Ads

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι δεν θα απαιτηθούν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης για τους ασφαλισμένους των τριών μεγάλων Ταμείων ΙΚΑ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ ενώ αν υπάρξουν αλλαγές στις συντάξεις του Δημοσίου, αυτές θα είναι οριακές. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αλλαγών στις επικουρικές «εφόσον αυτές προκύψουν από τις μελέτες και όπου χρειασθεί».

Επεσήμανε ακόμη ότι στόχος ήταν να μην ξεπεράσουν τις επόμενες δεκαετίες οι δαπάνες για την Ασφάλιση, το 15,5% του ΑΕΠ, δηλαδή να μην υπάρξει αύξηση των δαπανών αυτών πάνω από 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 υποχρέωση την οποία είχε αναλάβει η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες, της Ευρωζώνης.

Η επικαιροποιημένη μελέτη για το ΙΚΑ, δείχνει ότι η αύξηση του ελλείμματος περιορίζεται σημαντικά, όπως και οι δαπάνες για τις συντάξεις. Από το 1% του ΑΕΠ που ήταν το έλλειμμα το 2010, το 2060 θα φθάσει το 1,65% του ΑΕΠ. Χωρίς τις αλλαγές θα έφθανε το 4,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, οι δαπάνες για συντάξεις θα έφθαναν το 7,16% του ΑΕΠ και περιορίζονται 4,72% (αύξηση σε σχέση με το 2010, 1,13% του ΑΕΠ)

Για τον ΟΑΕΕ η αύξηση του ελλείμματος περιορίζεται, ενώ η αύξηση της δαπάνης για συντάξεις θα είναι το 2060 σε σχέση με το 2009 περίπου 0,88% του ΑΕΠ από 1,59% του ΑΕΠ, που θα ήταν η αύξηση χωρίς τις αλλαγές.

Για τον ΟΓΑ και το Δημόσιο, διαπιστώνεται σημαντική μείωση σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Οι δαπάνες για τον ΟΓΑ μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%). Αντίστοιχα στο Δημόσιο έχουμε μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).