Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους «Εξι» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα επαναληφθούν, αλλά δεν έχει οριστεί ο χρόνος και ο τόπος της διεξαγωγής τους.

Ads

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, η οποία λειτούργησε ως μεσολαβητής της ομάδας των «Έξι», δήλωσε ότι παρουσίασαν στο Ιράν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα και καμία δεν έγινε αποδεκτή από την ιρανική πλευρά.

«Η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει αν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει θετικά. Τώρα περιμένουμε να ακούσουμε…αν το Ιράν θα απαντήσει κατόπιν σκέψεως», τόνισε η Άστον. Παράλληλα, δήλωσε ότι η ομάδα των «Έξι» είναι απογοητευμένη από τη στάση της Τεχεράνης. «Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για το Ιράν, Σαϊντ Τζαλίλι, δήλωσε ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ads

Το Ιράν φέρεται να επιμένει σε συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από την Δύση, μεταξύ των οποίων και η άρση των κυρώσεων καθώς και η αναγνώριση του δικαιώματος της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο. Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι «οι κυρώσεις επιβραδύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επομένως υπάρχει χρόνος και χώρος για τη διπλωματία».

Σημειώνεται ότι το Ιράν απέρριψε αίτημα για τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ στη διάρκεια των συνομιλιών με τους «Εξι». «Δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες αν δεν αφορούν την συνάντηση για τα πυρηνικά στην Κωνσταντινούπολη», Αμπολφάζλ Ζοχρεβάντ, σύμβουλος του ιρανού επικεφαλής των διαπραγματευτών, Σαϊντ Τζαλίλι.

Εν τω μεταξύ, έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και οι δραστηριότητές του αναφορικά με την κατασκευή ατομικής βόμβας δεν φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί.