Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Tony Blair καταθέτει για δεύτερη φορά σήμερα ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τη στρατιωτική συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Ads

Η Επιτροπή συστάθηκε το 2009 και η σημερινή κλήτευση του κ. Μπλερ γίνεται καθώς υπάρχουν ασυμφωνίες μεταξύ αυτών που μέχρι στιγμής έχει καταθέσει ο ίδιος και με αυτές άλλων μαρτύρων.

Στην πρώτη του κατάθεση, τον Ιανουάριο, ο Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει ότι ο πρώην ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν ήταν απειλή για τον κόσμο και έπρεπε να φύγει από την εξουσία. Είχε επίσης δηλώσει ότι δεν μετανιώνει που έβαλε τη Βρετανία στον πόλεμο καθώς η ανατροπή του ιρακινού δικτάτορα έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή.

Σήμερα, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει σειρά ερωτήσεων όπως για παράδειγμα για τις μυστικές συνομιλίες που είχε με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους σχετικά με τους κινδύνους που ενείχε η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

Ads

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση του Τόνι Μπλερ αναμένονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η αστυνομική παρουσία στο κέντρο του Λονδίνου για την αποτροπή επεισοδίων.