Ads

Χωρίς τέλος είναι τα προβλήματα από τις πλημμύρες στην Αυστραλία. Πλέον η κυβέρνηση προχωρά σε νέες εκκενώσεις πόλεων στο νότο της χώρας, καθώς ανεβαίνει η στάθμη των νερών, την ώρα που στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να θάβουν τα θύματα.

Στην πολιτεία της Βικτώρια οι 4.000 κάτοικοι της πόλης Κέρανγκ εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ εργάτες και μηχανικοί ενισχύουν τα φράγματα που προστατεύουν την πόλη καθώς έχει αυξηθεί ανησυχητικά η στάθμη των νερών των ποταμών της περιοχής.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ανθεκτικότητα των φραγμάτων που προστατεύουν την πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των διασωστών Λάχλαν Κουίκ. «Αντέχουν εδώ και πολλά χρόνια, όμως τώρα αντιμετωπίζουμε έναν όγκο νερού χωρίς προηγούμενο», πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Στην πόλη Ουαρακναμπίλ, δυτικά του Κέρανγκ, αναμένονται επίσης πλημμύρες καθώς ο όγκος νερού από τις βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας αντιστοιχεί σε αυτόν που κανονικά καταγράφεται σε έξι μήνες. Στο μεταξύ, στο Κουίνσλαντ έχουν αρχίσει να κηδεύονται τα θύματα των πλημμυρών, των χειρότερων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 31 ανθρώπων.

Ads

Το Χόρσαμ, μια πόλη 14.200 κατοικων, 300 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Πολιτείας, της Μελβούρνης, έχει κοπεί στα δύο από τα νερά και χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό. Το νερό στον κεντρικό δρόμο της πόλης έχει βάθος ένα μέτρο και το κέντρο του Χόρσαμ μοιάζει με μεγάλη λίμνη. Χθες εντοπίστηκε ακόμα ένα θύμα των πλημμυρών, από δύτες στην πόλη Σέπαρτον. Πρόκειται για ένα 8χρονο παιδί που ήταν αγνοούμενο από την προηγούμενη μέρα και είναι το πρώτο θύμα των πλημμυρών στη νότια Αυστραλία.

Οι πλημμύρες, οι οποίες πλήττουν συνολικά πέντε πολιτείες της Αυστραλίας, μπορεί να συνεχιστούν στο νότο για σχεδόν δύο εβδομάδες. Στην Πολιτεία Κουίνσλαντ (βορειοανατολική Αυστραλία), όπου εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δέκα ανθρώπων, οι κάτοικοι συνεχίζουν τον καθαρισμό.

Η περιοχή νοτίως του Μπρισμπέιν απειλείται από νέες ισχυρές βροχοπτώσεις «με πολύ ισχυρούς ανέμους, άνοδο της στάθμης των υδάτων και χαλάζι», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ απηύθυνε έκκληση στη γενναιοδωρία του οικονομικού κόσμου και ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας με συμμετοχή επικεφαλής επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. «Ο αυστραλιανός οικονομικός τομέας φάνηκε ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρος. Όμως με δεδομένη την έκταση της καταστροφής, πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Γκίλαρντ.

Η τράπεζα ΑΝΖ εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση της Κουίνσλαντ, όπου οι κύριες δραστηριότητες είναι τα ορυχεία και η γεωργία, «μπορεί να έχει κόστος της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας» (14,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Γκίλαρντ, η οποία υποσχέθηκε πως ο προϋπολογισμός της χώρας θα είναι και πάλι πλεονασματικός το 2013, αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Καμπέρα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα φόρο «πλημμυρών» για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες «ανεύθυνες».