Δυναμική γεωργική πολιτική, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού σε τρόφιμα, σε λογικές τιμές, μέσω καταπολέμησης της κερδοσκοπίας στις αγορές βασικών προϊόντων και της αντιμετώπισης του φαινομένου του γηράσκοντος αγροτικού πληθυσμού, ζητά με ψήφισμά της, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

Στο ψήφισμα διαπιστώνεται ότι η άνοδος της ζήτησης για τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται ενώ το 16% των Ευρωπαίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στην τροφή ολοένα και πιο σημαντικό ζήτημα.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 70%, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Επιπλέον, περίπου 900 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνια πείνα εξαιτίας ακραίας φτώχειας, ενώ περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πραγματική, μακροχρόνια επισιτιστική ασφάλεια εξαιτίας φτώχειας διαφόρων βαθμών.

Ads

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η μελλοντική γεωργική πολιτική της ΕΕ, γνωστή ως Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), η οποία συζητείται αυτό το διάστημα μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια για όλους, να διαφυλάσσει τη ζωτικότητα της αγροτικής Ευρώπης και να εξασφαλίζει τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής στο σύνολο της ΕΕ.

Στο ψήφισμα τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα πρέπει να βοηθούν τη γεωργική παραγωγή να ξεπεράσει τις κρίσεις και να μην επιτρέπουν στη κερδοσκοπία την πρόκληση μεγάλης αστάθειας των τιμών. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η κερδοσκοπική συμπεριφορά είναι υπεύθυνη για περίπου το 50% της πρόσφατης ανόδου των τιμών. Παραδείγματος χάριν, η πρόσφατη αύξηση των τιμών των συμβολαίων για το σιτάρι ανήλθε σε 70% μέσα σε δύο μήνες.

Με το ψήφισμα του το ευρωκοινοβούλιο ζητά την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των εμπορικών συναλλαγών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον την ενίσχυση των μέτρων ενθάρρυνσης των νέων γεωργών, όπως είναι τα επιδόματα εγκατάστασης και τα επιδοτούμενα επιτόκια.