Παράσταση διαμαρτυρίας κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν το πρωί της Τρίτης Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες. Οι έξι απεργοί πείνας με ραμμένα στόματα που βρίσκονται στην 21η μέρα απεργίας πήγαν στο υπουργείο μαζί με τις οικογένειές τους και μέλη των επιτροπών Ιρανών και Αφγανών προσφύγων από τα Προπύλαια και το Πολυτεχνείο. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους εμπόδισαν στο ύψος της ΕΡΤ επί της Κατεχάκη να προχωρήσουν προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου και η αντιπροσωπεία επρόκειτο να ζητήσει επείγουσα συνάντηση λόγω και της κατάστασης της Υγείας των απεργών.

Ads

Τους απεργούς πείνας που έχουν ράψει τα στόματά τους ως έκφραση διαμαρτυρίας για την 8χρονη κατά μέσο όρο αναμονή τους, χωρίς εξέταση των αιτημάτων τους για πολιτικό άσυλο συνόδευαν ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας της Ανταρσία Πέτρος Κωνσταντίνου και η Νάγια Βάρτζελη, γιατρός και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Αίτημα των προσφύγων είναι να συγκροτηθεί Επιτροπή Ασύλου προκειμένου να εξετασθούν κατεπειγόντως τα αιτήματά τους. Με το ίδιο αίτημα περίπου 250 Αφγανοί και Ιρανοί είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την 21η Δεκεμβρίου αλλά εκδιώχθηκαν με επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου.

Εν τέλει η Επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι κ.Κωνσταντίνου, Βάρτζελη και τρεις εκπρόσωποι των προσφύγων, έγινε δεκτή από τους συμβούλους του υπουργείου, κ.Αμοιρίδη και Μάρκου. H αντιπροσωπεία του υπουργείου τόνισε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν να ξεκινήσει η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ για το άσυλο, ισχυρίστηκε ότι η επιτροπή Ασύλου θα λειτουργήσει έως το τέλος του μήνα ενώ τους συνέστησε να απευθυνθούν στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη.

Ads

Στο αίτημα της αντιπροσωπείας να προχωρήσει ο Υπουργός σε σύσταση επιτροπής ασύλου, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις απόδοσης ασύλου στους Ιρανούς πρόσφυγες, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους στην υγεία και τη ζωή των απεργών πείνας η αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει τηλεφωνικά αν ο Υπουργός έχει τέτοιο δικαίωμα, πράγμα που αμφισβητούσε.

Στην συνάντηση ο εκπρόσωπος των Ιρανών δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας στο Πολυτεχνείο από την Δευτέρα 25 Γενάρη και επέδωσε τον κατάλογο των Ιρανών προσφύγων που συμμετέχουν στη κινητοποίηση. Αργότερα και οι Αφγανοί πρόσφυγες δήλωσαν ότι προστίθενται άλλα τέσσερα άτομα στους απεργούς πείνας στα Προπύλαια.

«Ζητάμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» δήλωσε εκ μέρους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ο Πέτρος Κωνσταντίνου.