Την απόφαση του να παραδώσει δεδομένα που αφορούν περίπου 2.000 κατόχους λογαριασμών σε υπεράκτιες τράπεζες έκανε γνωστή σήμερα ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ.

Ads

Ο Ε. Ρούντολφ είχε απολυθεί το 2002 από τη θέση του επικεφαλής της τράπεζας Julius Bear που λειτουργεί στις νήσους Κέιμαν ενώ την Τετάρτη ξεκινά στην Ελβετία δίκη εις βάρος του με την κατηγορία της παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνέντευξης τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, ο Ε. Ρούντολφ μαζί με τον Τζακ Μπλαμ, πρώην ερευνητή του αμερικανικού Κογκρέσου και έναν δικηγόρο με έδρα του την Ουάσιγκτον που εκπροσωπεί whistleblowers (άτομα που αποκαλύπτουν μυστικά ή σκάνδαλα) αναμένετε να συναντηθούν με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προκειμένου να του παραδώσουν δύο CD με ονόματα και πληροφορίες για 2.000 καταθέτες που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρ. Ελμερ που δηλώνει «οπαδός» του WikiLeaks, σε αυτό που ελπίζει είναι η παρουσία του ιδρυτή του στη συνέντευξη τύπου να προσελκύσει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.

Ads

Ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης έχει διαρρεύσει και στο παρελθόν έγγραφα στο WikiLeaks, το 2007 συγκεκριμένα, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με δηλώσεις το Ρ. Ελμερ στην βρετανική εφημερίδα Observer, τα CD περιλαμβάνουν τρανταχτά ονόματα από τον χώρο του θεάματος, των επιχειρήσεων αλλά και βουλευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και ασιατικών χωρών.

Τουρκική βάση «εξυπηρετούσε» τη CIA για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας χρησιμοποιούσε μία τουρκική αεροπορική βάση, για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία, όπως αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Συνολικά 24 πτήσεις της CIA προσγειώθηκαν στη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, μεταξύ του 2002 και του 2006, οπότε οι τουρκικές αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει για τη μεταφορά κρατούμενων, σύμφωνα με τη Welt.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2006, το οποίο έχει στην κατοχή της η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten και είναι ανάμεσα στα περίπου 250.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από τον WikiLeaks, στο οποίο ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα αναφέρεται στην άδεια που είχε δώσει η Τουρκία στα αεροπλάνα της CIA.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές μας έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιούμε από το 2002 τη βάση του Ιντσιρλίκ για να ανεφοδιάζουμε τα αεροπλάνα που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις μεταφοράς κρατούμενων στο πλαίσιο της επιχείρησης “Fundamental Justice”, όμως ανακάλεσαν αυτή την άδεια φέτος το Φεβρουάριο» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα. Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2006 ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Ναμίκ Ταν είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία δεν έχει με κανένα τρόπο συμμετάσχει στις μυστικές επιχειρήσεις της CIA και δεν πρόκειται να το κάνει».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο του 2002 και θεωρεί πιθανό η άδεια να είχε δοθεί στην CIA από στρατιωτικούς πριν τις εκλογές. Η κυβέρνηση του Ερντογάν στη συνέχεια απλώς «ανέχθηκε» αυτή την πρακτική.