Ένταση έχει προκαλέσει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ ρύθμιση του νοµοσχεδίου της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη για τη βιοποικιλότητα, που ορίζει ότι αυξάνεται στα 10 στρέµµατα η αρτιότητα των οικοπέδων προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000. Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι βουλευτές προειδοποίησαν ήδη ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει» και κάλεσαν την υπουργό να το πάρει πίσω.

Ads

Οι βουλευτές της κυβέρνησης επικρίνουν την υπουργό ότι νοµοθετεί χωρίς να συνεργάζεται µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε ένδειξη για το τι προτίθεται να πράξει η κ. Μπιρµπίλη. Οι βουλευτές πάντως υποστηρίζουν ότι «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέµµατα, ουσιαστικά µηδενίζεται η ήδη ελάχιστη, λόγω της ύφεσης, οικοδοµική δραστηριότητα που σηµειώνεται στη χώρα».

Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί αύριο στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα» από κυβερνητικές πηγές, αναζητείται µια µέση λύση η οποία θα βοηθήσει τους βουλευτές να άρουν τις αντιρρήσεις τους. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, µια λύση θα µπορούσε να είναι η συµπερίληψη στο νοµοσχέδιο ρητής αναφοράς ότι θα θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα εκείνα τα οποία και θεωρούνται άρτια (στα 4 στρέµµατα) κατά την ψήφιση του νοµοσχεδίου και θα απαγορεύεται η κατάτµηση µεγαλύτερων οικοπέδων σε τµήµατα των 4 στρεµµάτων, έτσι ώστε να ισχύσει για το µέλλον η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων. Ωστόσο, το αρµόδιο υπουργείο δεν έχει απαντήσει το αν θα πράξει κάτι σχετικά µε αυτήν την πρόταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου, βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης ∆ριβελέγκας, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή, δεν το στηρίζουν οι βουλευτές, και θα είναι λάθος να επιµείνει η κυβέρνηση στην ψήφισή του. Πρέπει να υπάρξει άµεση αλλαγή της συγκεκριµένης διάταξης, πριν το νοµοσχέδιο φτάσει στο στάδιο της συζήτησης στην Επιτροπή και στη συνέχεια πάρει τον δρόµο του για την Ολοµέλεια».

Ads

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς για την αρτιότητα σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές που περιλαµβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000 και κυµαίνεται από 4 έως 10 στρέµµατα ανάλογα την περιοχή. Με τη νέα ρύθμιση, η η αρτιότητα των οικοπέδων αυξάνεται στα 10 στρέµµατα ενώ παράλληλα καταργούνται και οι παρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τετραγωνικών µέτρων. Η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων δεν θα ισχύει για την ανόρυξη φρεατίων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και µικρών αποθηκών και υδατοδεξαµενών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οπως επισηµαίνεται στο σχέδιο νόµου, «οι οικοδοµικές άδειες µέσα στα όρια του δικτύου των περιοχών Natura 2000 που έχουν νοµίµως εκδοθεί και ισχύουν µέχρι την έναρξη ισχύοντος του παρόντος, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωµία των συγκεκριµένων περιοχών». Επίσης, σημειώνεται πως «… µε πρόταση των υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος εκδίδεται Προεδρικό Διάταγµα για τη θεσµοθέτηση οικονοµικών κινήτρων για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στα οποία περιλαµβάνεται ενδεχοµένως και σύστηµα ανταποδοτικών οφελών ως κίνητρο σε ιδιώτες ή τοπικές κοινωνίες για τη διατήρησή τους …».