Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν άσκησε αγωγή εναντίον 16 ατόμων της καλλιτεχνικής ομάδας “Beyoğlu Kumpanya”, ισχυριζόμενος ότι η ομάδα τον προσέβαλε κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού έργου της την περασμένη χρονιά.

Ads

“Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δε θα ασκούσε ποτέ αγωγή εναντίον φοιτητών, τώρα ασκεί αγωγή εναντίον της ομάδας μας, η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από φοιτητές” δήλωσε πρόσφατα μέλος της Kumpanya.

Η κατηγορία που βαραίνει την καλλιτεχνική ομάδα είναι ότι έκανε χρήση της φράσης “πλανόδιε πωλητή Ταγίπ” σε ένα τραγούδι, στο πλαίσιο τής θεατρικής της παράστασης τον περασμένο Ιούλιο. Η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει την 21η Ιανουαρίου.

Το θεατρικό έργο εστιάζει στους θανάτους εργατών
στα ναυπηγεία της Τούζλα, στους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα έξοδα της νοσηλείας τους, σε προβλήματα που αφορούν στις γυναίκες και σε τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες υπερπροβάλλουν τη βία και τον εθνικισμό, όπως για παράδειγμα “Η Κοιλάδα των Λύκων”.

Η καλλιτεχνική ομάδα Beyoğlu Kumpanya σχηματίστηκε το 2007 από φοιτητές ερασιτεχνικών θιάσων και από πανεπιστημιακά μουσικά σχήματα, έχοντας ως στόχο της “μια θεατρική προσέγγιση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μέσα από μία αριστερή ματιά”. Από τότε έχει παρουσιάσει 11 θεατρικά δρόμου και έργα της παίζονται σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ και δημοτικά δρώμενα.

Ads