Μέχρι τώρα, μια αγαπημένη συνήθεια ήταν να μαζευόμαστε για να παρακολουθήσουμε μια κινηματογραφική ταινία στο σπίτι. Τώρα στη Γερμανία, μια πρωτότυπη ιδέα από τη θεατρική ομάδα «Theater at home» φέρνει το θέατρο στο θεατή, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει μια παράσταση στον προσωπικό του χώρο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της αρεσκείας του.

Ads

Η ομάδα «Theater at home», με καταγωγή από τη Βόννη, στήθηκε το 2009 και από τότε προσφέρει ιδιωτικές παραστάσεις σε σαλόνια, εστιατόρια, κήπους αλλά και οπουδήποτε αλλού είναι καλεσμένη. Οι δύο γυναίκες ηθοποιοί, η Άνε Σέρλις και η Εύα Κράις, υποδύονται όλα τα πρόσωπα του θεατρικού έργου και αυτήν την περίοδο αλλάζουν κοστούμια μπροστά στα μάτια του κοινού καθώς και τη φωνή τους για τις ανάγκες του «Κόμη Δράκουλα».

«Θαυμάζω ότι συνεχώς αλλάζουν ρόλους, που παίζουν με ενθουσιασμό και άνεση. Για μας είναι κάτι το διαφορετικό, δεν χρειάζεται να πάμε θέατρο, το θέατρο έρχεται σε μας. Αυτό το θεατρικό κομμάτι άρεσε πολύ σε μένα και τους προσκεκλημένους μου», δηλώνει περιχαρής η οικοδέσποινα που γιορτάζει τα εβδομηκοστά γενέθλιά της με ελάχιστους καλεσμένους και το θίασο να ανεβάζει την παράσταση «Κόμης Δράκουλας» για να τους διασκεδάσει, σε μια μικρή αίθουσα συσκέψεων ξενοδοχείου.

Κάθε παράσταση κοστίζει 600 ευρώ. Το ποσό το μοιράζονται οι ηθοποιοί και ένα μέρος από τα έσοδά τους διατίθεται στο κοινό ταμείο των «Theater at home», προκειμένου να αγοράζουν τα κοστούμια τους και τα απαραίτητα σκηνικά. Οι ηθοποιοί, παρ’όλα αυτά, για να μπορούν τα βγάζουν πέρα κάνουν και άλλες, ανεξάρτητες εμφανίσεις, στην τηλεόραση ή σε θεατρικά εργαστήρια, καθώς επίσης συμμετέχουν σε φεστιβάλ και σε σχολικές παραστάσεις.

Ads

Τα κορίτσια του «Theater at home»

Η Άνε Σέρλις και η Εύα Κράις πραγματοποίησαν σπουδές κλασικού θεάτρου και εργάστηκαν σε διάφορα θέατρα. Η Άνε ονειρευόταν από τα 14 της χρόνια να κάνει το επάγγελμα που αγαπά και να έχει τους συναδέλφους που χαίρεται να βλέπει.

Με ενθουσιασμό δηλώνει ότι, «Έχουμε άμεση επαφή με το κοινό, παρατηρούμε πώς μας παρακολουθούν, πώς γελούν ή πώς βαριούνται να μας βλέπουν. Ως ηθοποιοί τα δίνουμε όλα, γιατί υποδυόμαστε όλους τους ρόλους. Παίζουμε τους άνδρες, κακούς ρόλους, είναι φυσικά ωραίο που κινούμαστε σε όλα τα επίπεδα. Και κάθε φορά είναι σαν αρχίζει κανείς από την αρχή. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τα χαρακτηριστικά του ενός ρόλου στον άλλο. Στην αρχή δυσκολεύτηκα. Στον κόμη Δράκουλα επινόησα ένα τρικ με το στόμα, κάτι σαν στόμα βάτραχου. Όταν το έκανα, έμπαινα αμέσως στο πετσί του Δράκουλα».

Η ελευθερία, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η μεταξύ τους φιλία είναι τα αναπόσπαστα συστατικά της επιτυχημένης ομάδας «Theater at home». Το παραδοσιακό θεατρικό σανίδι δεν το αναπολούν καθόλου και μάλλον δε σκοπεύουν να επιστρέψουν σύντομα σε μια κλασική θεατρική αίθουσα.