Αντιδράσεις από τον Τουρκικό τύπο προκάλεσε η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη συνάντηση των τούρκων διπλωματών, και κυρίως οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως «εισβολή» και «κατοχή» για το θέμα της Κύπρου.

Ads

«Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν, ενώ σύσσωμος ο τουρκικός τύπος αναφέρουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αρχικά έστειλε μήνυμα φιλίας, ωστόσο, στη συνέχεια «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

Ορισμένες εφημερίδες στέκονται και στην ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις του «σκληρή απάντηση» προς τον έλληνα ομόλογό του. «Περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως αναφέρει η Τουρκίγιε.

Η εφημερίδα Χουριέτ επικεντρώνει στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου περί των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά», γράφει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους πρέσβεις της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα, η Χουριέτ αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμη και να αναβάλει, λόγω των υπερπτήσεων, το ταξίδι του στο Ερζερούμ, ωστόσο η κρίση εκτονώθηκε μετά από παρέμβαση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ads

Με τις δηλώσεις Παπανδρέου για τις υπερπτήσεις ασχολήθηκε και η Βατάν. «Το τμήμα της ομιλίας Παπανδρέου “Οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; […] Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή (σσ. της Κύπρου)”, προκάλεσε έκπληξη στους πρέσβεις, που άκουγαν τον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η τουρκική εφημερίδα και τονίζει πως ο «ο Τ. Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό». «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η Βατάν .

Χτες, Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργος Παπανδρέου είχαν πολύωρη συνάντηση,η ατζέντα της οποίας δεν ανακοινώθηκε, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία». Οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν τόσο στα εγκαίνια του γηπέδου «Cemal Gürsel» στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας, όσο και στη συνάντηση τούρκων διπλωματών, ενώ πραγματοποίησαν και κοινή συνέντευξη τύπου. «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη σε νέα εποχή», δήλωσαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν, και ταυτόχρονα απηύθυναν έκκληση για τη συνέχιση και την εμπέδωση της νέας αυτής, αμοιβαία, επωφελούς εποχής.

«Δεν μπορούμε να δομήσουμε το μέλλον μας πάνω στις δυσκολίες του παρελθόντος, ή στην αρνητική γλώσσα του παρελθόντος. Πρέπει αυτά να τα αφήσουμε πίσω και μπορούμε να δουλέψουμε, για να δημιουργήσουμε μία καινούργια γλώσσα, ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, και πρότεινε επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, από εκείνη της γειτνίασης, προς μία σχέση εταιρική. Έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε τη σχέση μας», είπε.

«Οι οραματικές μας στοχεύσεις, που θα δώσουν τη δυναμική, για εμάς, τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική βάση ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ορολογία, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί ο στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για να έχουμε μία θάλασσα ειρήνης», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο λεξιλόγιο, που συχνά χρησιμοποιείται για την περιγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «δεν είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος. Το αντίθετο. Συζητάμε τα προβλήματα του παρελθόντος με μεγάλη ειλικρίνεια». «Αυτό, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να προχωρήσουμε συστηματικά μπροστά, γιατί ξέρουμε ότι κατά βάση και οι δύο λαοί, όπως και οι δύο κυβερνήσεις και θέλουμε, αλλά και είναι και προς όφελός μας, να κάνουμε τα βήματα μπροστά για μία ριζικά διαφορετική σχέση», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν, πρώτα απ’ όλα, οι αντικειμενικές συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση και των δύο Κυβερνήσεων, η θέληση και των δύο λαών, αλλά βεβαίως είναι σημαντική και η δική μας αφοσίωση σε αυτό το στόχο, και η αφοσίωση του Ταγίπ, που δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει, αλλά και η δική μου αφοσίωση, στο να προχωρήσουμε μπροστά»,τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου.