Οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν ρούχα πριν από 170.000 χρόνια, δείχνει μια νέα γενετική ανάλυση της εξέλιξης της ψείρας, που πραγματοποιήθηκε από αμερικανούς ερευνητές.

Ads

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα, της Ιντιάνα, της Πενσιλβάνια και του Τέξας (Α & Μ), υπό τον ερευνητή της Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα Ντέιβιντ Ριντ, δημοσίευσαν στο περιοδικό «Molecular Biology and Evolution» (Μοριακή Βιολογία και Εξέλιξη) τη σχετική μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και διήρκεσε πέντε χρόνια.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές μελετούν εδώ και χρόνια το DNA των ψειρών στο σύγχρονο άνθρωπο για να καταλάβουν καλύτερα την ανθρώπινη εξέλιξη. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές ανάγνωσης των γενετικών αλληλουχιών της ψείρας, υπολόγισαν πότε οι ψείρες των ρούχων άρχισαν να αποκλίνουν γενετικά από τις “ξαδέλφες” τους, τις ψείρες του κεφαλιού, μια εποχή που θεωρείται ότι άρχισαν να εμφανίζονται συνεπώς τα ρούχα και να διαφοροποιείται έτσι το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν τα δύο είδη ψειρών. Σύμφωνα με τον Ριντ, «επειδή είναι τόσο καλά προσαρμοσμένες στα ρούχα, πιστεύουμε ότι οι ψείρες του σώματος ή των ρούχων σχεδόν σίγουρα δεν υπήρχαν πριν οι άνθρωποι φορέσουν τα πρώτα ρούχα τους».

Η γενετική έρευνα συμπέρανε ότι οι πρόγονοί μας άρχισαν να ντύνονται περίπου 70.000 χρόνια πριν αρχίσουν να μεταναστεύουν σε πιο ψυχρά κλίματα και σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μια μετακίνηση που εκτιμάται ότι συνέβη για πρώτη φορά πριν από 100.000 χρόνια. Θεωρείται αδύνατο η ημερομηνία αυτή να επιβεβαιωθεί από συμβατικά αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς τα ρούχα είναι αδύνατο να επιβιώσουν μετά από τόσα χρόνια. Οι μελετητές εκτιμούν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να φοράνε ρούχα αρκετό καιρό μετά την απώλεια των μεγάλων τριχών στο σώμα τους, κάτι που άλλες γενετικές έρευνες υπολογίζουν ότι συνέβη πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια περίπου.

Ads

Μια προηγούμενη μελέτη, το 2003, υπό τον Μαρκ Στόνεκινγκ του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Λειψίας, είχε εκτιμήσει ότι οι άνθρωποι ντύθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 107.000 χρόνια. Όμως, η νέα αμερικανική έρευνα αξιοποιεί περισσότερα γενετικά δεδομένα, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις που υπήρξαν, στο μεταξύ, στην ανάλυση του γονιδιώματος, και θεωρείται έτσι ότι είναι πιο αξιόπιστη.

Οι πρόγονοι των συγχρόνων ανθρώπων (homo sapiens) εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκαν πριν από περίπου 200.000 χρόνια.