Είκοσι τρεις είναι τελικά οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά σε κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όπως μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ads

Οι αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι ο δράστης είχε σκοπό να ανατιναχθεί μέσα στην εκκλησία, όμως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πύλη του ναού τον απέτρεψαν. Ένα εκατ. αιγυπτιακές λίρες (128.000 ευρώ) πρόσφερε ο δισεκατομμυριούχος Νακίμπ Σαουίρις, πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αιγύπτου, της Orascom Telecom, σε όποιον μπορέσει να δώσει πληροφορίες για τους ανθρώπους που σχεδίασαν την επίθεση, όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της αιγυπτιακή εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, έντονες επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση της χώρας από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί μετά την επίθεση. «Η κακή διαχείριση των θρησκευτικών εντάσεων και η βία του κράτους δημιουργεί γόνιμο έδαφος και ένα ευνοϊκό περιβάλλον γι’ αυτού του είδους τα γεγονότα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 12 μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ των αιγυπτιακών ανεξάρτητων οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο μεταξύ, μουσουλμανικές οργανώσεις της Ολλανδίας καταδικάζουν την επίθεση κατά των Χριστιανών και προτείνουν να αναλάβουν την περιφρούρηση από την απειλή της Αλ Κάιντα των τριών από τις επτά κοπτικές εκκλησίες που λειτουργούν στην Ολλανδία.

Ads

«Οι Κόπτες χριστιανοί, εμείς οι ίδιοι και όλοι οι Ολλανδοί, έχουμε τον ίδιο εχθρό: την τρομοκρατία», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Οι τρεις εκκλησίες, στο Άμστερνταμ, στο Αϊντχόφεν και στην Ουτρέχτη, περιλαμβάνονταν σε κατάλογο με στόχους επίθεσης που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικό ιστότοπο.

Επιπλέον ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου ανέβαλλε την τελετή ρίψης του Σταυρού στο Νείλο ποταμό, έθιμο που θα γινόταν στις 6 Ιανουαρίου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε πριν από λίγο, από το ΔΣ του Ελληνικού σωματείου στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αλεξάνδρεια. Στην Αλεξάνδρεια, η ρίψη του Σταυρού φέτος θα γίνει στις εγκαταστάσεις του εκεί Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, παρουσία των αρχών.