Την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία γνωστοποίησε ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF. Όπως αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας η γαλλική πρόταση υποβλήθηκε στον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ στη διάρκεια ανεπίσημης περσινής συνομιλίας του με Γάλλο υπουργό.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέγραψε το 2010 με τη Ρωσία συμφωνία ύψους 20 δις δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου. Σχεδιάζει, δε, να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας με τον όμιλο Toshiba, αλλά μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν τελεσφορήσει.

«Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά αποκλειστικές συνομιλίες διεξάγονται αυτήν τη στιγμή με τους Ιάπωνες» φέρονται να δηλώνουν τουρκικές πηγές, τονίζοντας ότι αν οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν θα μπορούσαν να στραφούν προς τον γαλλικό όμιλο. Αγκάθι προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πάντως ότι αποτελεί η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε τον Νοέμβριο ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εξετάζονται ως πιθανοί εταίροι για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού.

Ads