Σε θέσπιση νόμων για να μειώσουν τη δύναμη των εργατικών σωματείων έχουν προχωρήσει πολιτείες της Αμερικής. Στόχος οι συνδικαλιστές και τα σωματεία, ιδίως αυτά που εκπροσωπούν δημοσίους υπαλλήλους, να μην έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα και να μην μπορούν να αντισταθούν στα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που αυτές οι πολιτείες προσπαθούν να περάσουν.

Ads

Σε περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, προχωρούν τώρα τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες.

Αλλά κυρίως οι πολιτείες στις οποίες έχει επικρατήσει Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να μειώσουν την πολιτική και διαπραγματευτική δύναμη των σωματείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόθεση σε πολιτείες όπως η Ιντιάνα, το Μέιν και το Μισούρι, να περαστεί νόμος που θα απαγορεύει στα σωματεία να ζητούν εισφορές από τα μέλη τους, στερώντας από τα σωματεία μια απαραίτητη πηγή εσόδων. Ή ακόμα, στο Οχάιο, όπου αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις απεργίες των εκπαιδευτικών δημόσιας εκπαίδευσης. «Αν θέλουν να απεργήσουν, τότε πρέπει να απολυθούν» δηλώνει ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας.

Κι ενώ είναι πιθανόν πολλές από τις ρυθμίσεις αυτές να μην γίνουν τελικά ποτέ νόμοι, κάθε περιορισμός που θα επιβληθεί στα σωματεία αναμένεται να περιορίσει τη δύναμή τους και κατά τις προεκλογικές διαδικασίες, γεγονός που θα φέρει αναστάτωση στην πολιτική σκηνή, υποστηρίζει δημοσίευμα των New York Times.

Ads

Δεν λείπουν, όμως, κι αυτοί που περίμεναν την προσπάθεια αυτή αποδυνάμωσης των σωματείων, ιδίως από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ο λόγος; Τα σωματεία επένδυσαν πάνω από 200 εκατ. δολάρια υποστηρίζοντας Δημοκρατικούς υποψηφίους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να επικρατήσουν, κερδίζοντας τον έλεγχο σε 26 πολιτείες.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων, τώρα, προειδοποιούν για τα νέα μέτρα που έρχονται για να μειώσουν τη δύναμή τους και υποστηρίζουν ότι πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις τελικά δεν θα περάσουν, καθώς θα βρουν απέναντί τους το λαό.