Σε 14 χρόνια κάθειρξη, στα οποία όμως περιλαμβάνεται η ποινή που εκτίει από τον Οκτώβριο του 2003, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Μόσχας ο Ρώσος πρώην πολυεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ads

Ο Χοντορκόφσκι, που κατηγορείται για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα παραμείνει συνεπώς στη φυλακή μέχρι το 2017.

Ο Βίκτορ Ντανίλκιν, πρόεδρος του δικαστηρίου της Μόσχας, δήλωσε στη διάρκεια της δεύτερης δίκης του Χοντορκόφσκι: «Ο μόνος τρόπος να σωφρονιστούν ο Χοντορκόφκσι και ο Λεμπέντεφ είναι να απομονωθούν από την κοινωνία».

Καθισμένος στην αίθουσα του δικαστηρίου μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί ο Χοντορκόφσκι, που ανέμενε την καταδίκη του, άκουσε χαμογελώντας την ανακοίνωση της απόφασης.

Ads

Πάντως, ο Γιούρι Σμιντ δικηγόρος του Χοντορκόφσκι χαρακτήρισε «παράνομη» την ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον πελάτη του και αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν πρόκειται για μία δικαστική απόφαση, αλλά για μία παράνομη διαδικασίά», δήλωσε ο Σμιντ μετά την ανάγνωση της ποινής. «Υπήρξαν πιέσεις από την εκτελεστική εξουσία επικεφαλής της οποίας είναι ο Πούτιν».

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Πούτιν είχε δηλώσει σχετικά με τον πρώην μεγιστάνα του ομίλου Youkos Χοντορκόφσκι ότι τα εγκλήματά του είχαν «αποδειχθεί» από την δικαιοσύνη και ότι «οι κλέφτες (πρέπει) να πάνε στη φυλακή». Η υπεράσπιση είχε καταγγείλει τότε μία «άμεση ανάμειξη» στη δίκη. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Πούτιν τόνισε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις γενικώς, ειδικώς δε αυτή για τον Χοντορκόφσκι, δεν σχολιάζονται» από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» μετά τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χοντορκόφσκι, εγείροντας μάλιστα θέμα «αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κράτους δικαίου» στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Κριστόφ Στίγκμανς δήλωσε: «Η διεξαγωγή αυτής της (δεύτερης) δίκης εγείρει και θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κράτους δικαίου στη Ρωσία, αποτελεί δε οπισθοδρόμηση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, που επιχειρείται από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκουΐντο Βεστερβέλε, μίλησε «για έναν θλιβερό επίλογο μιας δίκης στιγματισμένης από πολλές παρανομίες». «Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας», δήλωσε σιβυλλικά η υπουργός της Δικαιοσύνης, Σαμπίνα Λόϊτχόϊσερ-Σαρενμπέργκερ. «Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική», πρόσθεσε εκείνη που εισηγήθηκε γι’ αυτήν την υπόθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ εκτίμησε σήμερα ότι η βαρύτατη ποινή που επιβλήθηκε στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και το συνεταίρο του, δείχνει τον περιορισμό του κράτους δικαίου που επικρατεί στη Ρωσία.

Δριμεία κριτική άσκησε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η πολύ μεγάλη ισχύς του ρωσικού συστήματος δικαίου χρησιμοποιήθηκε «για ακατάλληλο σκοπό» στην περίπτωση των καταδικών των Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ. «Εφόσον δεν γίνει ανεξάρτητη η δικαστική από την εκτελεστική εξουσία, δεν μπορεί να μιλάμε για εκσυγχρονισμό της ρωσικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών παρότρυνε τη Μόσχα «να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τους όρους διεξαγωγής της δίκης των Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ».