Με την αρχή του νέου έτους, ξετυλίγεται μπροστά από την κυβέρνηση ένα μεγάλο «κουβάρι» το οποίο θα πρέπει να μαζέψει μέσα κι έξω από τη χώρα. Εκτός από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα, και τις κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες τις συνοδεύουν, καλείται ολοένα και περισσότερο να διαχειρίζεται τη δυσαρέσκεια η οποία εκδηλώνεται εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ένας παράγοντας ο οποίος, ανάλογα με την εξέλιξή του, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καταλυτικός για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ads

Το 2011 μένει να φανεί το πραγματικό υπόβαθρο και η δυναμική της τελευταίας κρίσης στους θώκους του κυβερνώντος κόμματος, η οποία οδήγησε και στη διαγραφή ενός ακόμη βουλευτή. Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει στην έξοδο τους διαγεγραμμένους του Μαΐου (Σ.Σακοράφα, Γ.Δημαρά, Β.Οικονόμου) οι οποίοι δεν συγκατάθεσαν στο Μνημόνιο.

Η νέα διαγραφή, η οποία σαφώς επιδιώκει να λάβει το χαρακτήρα μηνύματος προς πάσα κατεύθυνση περί άκαμπτης υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού, σημειώθηκε εν μέσω έντονης κριτικής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ασκούμενη πολιτική, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο τον προϋπολογισμό.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον προϋπολογισμό του νέου έτους, εντοπίζοντας προβλήματα στόχευσης αλλά και δυνατότητας επίτευξης των στόχων. Η ίδια διαμήνυσε ότι η στήριξη η οποία παρέχεται στην κυβέρνηση δεν είναι συνώνυμη της σιωπής.

Ads

Ο κ. Κώστας Καρτάλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα πληρώνουν κυρίως οι μη έχοντες και διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τις διαγραφές των συναδέλφων του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Θωμάς Ρομπόπουλος έδωσε μία «τελευταία ευκαιρία» στην κυβέρνηση, καθώς τάχθηκε εναντίον της μείωσης στις αποδοχές χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Την πεποίθηση ότι «οι πολίτες ξέρουν ότι ποτέ δεν ήταν καλεσμένοι όλοι στο ίδιο πάρτι και ποτέ δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί» εξέφρασε από την πλευρά της η κ. Τόνια Αντωνίου, αφήνοντας αιχμές για τις γνωστές δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το ερώτημα με ποιο τρόπο συνδράμει στην ανάπτυξη η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων έθεσε ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές δεν είμαστε ντεσπεράντος, ούτε στρατιωτάκια, και η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο χρόνος για να πείσει είναι περιορισμένος».

Οικουμενική κυβέρνηση πρότεινε ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, εφόσον εξελιχθεί τον επόμενο χρόνο η κοινωνική αναστάτωση.

Οι παραπάνω βουλευτές, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλους άσκησαν κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, δεν εξαργύρωσαν τη δυσαρέσκεια στη ψήφο τους. Ωστόσο, έδωσαν συνέχεια στις αντίστοιχες τριβές οι οποίες σημειώθηκαν πολύ πρόσφατα στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις και ενδεχομένως έθεσαν τις βάσεις για ένα «θερμό» Ιανουάριο στο κυβερνητικό «στρατόπεδο».

Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την άμεση ατζέντα: Νόμος – πλαίσιο για τα «κλειστά» επαγγέλματα, νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες εν μέσω αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων, εφαρμογή του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις / συλλογικές συμβάσεις και υλοποίηση των ρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ.

Την ίδια ώρα, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών συνδέεται άμεσα αφενός με τη δυναμική εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων του δανείου από την τρόικα (4η δόση τον Μάρτιο), αφετέρου με την οριστική απόφαση (κυρίως των Ευρωπαίων δανειστών) για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Άλλωστε, τα spreads συγκρατούνται σε δυσθεώρητο ύψος, καθιστώντας ακόμη αδύνατο το δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου.