Παράνομη χαρακτήρισε την παλαιστινιακή κυβέρνηση ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, προσθέτοντας πως ως συνέπεια το Ισραήλ δεν μπορεί να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία μαζί της, όπως υποστηρίζουν οι δυτικές δυνάμεις.

Ads

«Είναι αδύνατο για μας να συνάψουμε σήμερα μια συνολική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Για να είμαι σαφής, θα πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι η κυβέρνησή τους είναι παράνομη», σημείωσε ο Λίμπερμαν, ηγέτης υπερεθνικιστικού κόμματος, σε συνάντηση πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Λίμπερμαν πρόσθεσε ότι το κόμμα Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έχασε τις γενικές εκλογές του 2006 έναντι των ισλαμιστών της Χαμάς, οι οποίοι ανέλαβαν δια της βίας τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αναβάλει πολλές φορές τις περιφερειακές και τις γενικές εκλογές, καθώς η Χαμάς αρνείται τη διεξαγωγή τους στη Γάζα.

Ads

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει αναβάλει τρεις φορές τις εκλογές, που τις έχασε, που δεν διοργανώνει εκλογές και που δεν σκοπεύει να κάνει (εκλογές) και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι την επόμενη φορά που θα γίνουν (εκλογές), η Χαμάς δεν θα τις ξανακερδίσει», σημείωσε ο Λίμπερμαν.

Ο ίδιος έκρινε εξάλλου ότι οι Παλαιστίνιοι θα αρνηθούν οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ, όσο γενναιόδωρη κι αν είναι αυτή, και ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στα ζητήματα τα σχετικά με την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Ακόμη κι αν προσφέραμε το Τελ Αβίβ στους Παλαιστίνιους και επιστρέφαμε στα σύνορα του 1947 (πριν από τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους το 1948), θα έβρισκαν λόγους για να μην υπογράψουν τη συμφωνία», τόνισε.

Οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, έχουν ανασταλεί από την εκπνοή στις 26 Σεπτεμβρίου της ισχύος του μορατόριουμ του Ισραήλ στις εποικιστικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.