Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν τρεις αεροπορικές επιδρομές αργά το βράδυ της Παρασκευής εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις μαρτύρων και ιατρικού προσωπικού, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Στο μεταξύ, η Χαμάς προϊδέασε σήμερα στο Ισραήλ ότι εφόσον ξαναπληγεί αυτή με στρατιωτικά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τότε το εβραϊκό κράτος θα λάβει απάντηση σφοδρότερη, απ’ όσο στο παρελθόν, ενώ κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση, ότι “κλιμακώνει την κατάσταση”.

Ads

Ο εκπρόσωπος των ‘ταξιαρχιών αλ Κάσαμ’, Αμπού Ομπέϊντα υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πως «Συμβουλεύουμε τον εχθρό, να μη διαπράξει ηλιθιότητες». «Σιωπούμε επί δύο έτη, εκτιμώντας την κατάσταση, είμαστε σήμερα ισχυρότεροι», τόνισε ο Ομπέϊντα, που μίλησε κατά την 23η επέτειο από τη σύσταση της Χαμάς. «Εχουμε ισχυρότερο οπλοστάσιο, πυραύλους και ρουκέτες. Κατασκευάζουμε μόνοι μας όπλα και εξασκούμεθα κάτω από πολύ δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες». Η Χαμάς ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας απόλυτα από το μέσον του 2007.

Ισραηλινά F-16 που πετούσαν πάνω από την παραλιακό θύλακο έρριψαν δύο πυραύλους σε σήραγγες. Το Ισραήλ υποστήριξε πως οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για τη λαθραία εισαγωγή όπλων στη Λωρίδα της Γάζας για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν πως οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για τη λαθραία εισαγωγή αγαθών ως συνέπεια του αποκλεισμού που επιβάλλει εδώ και τρία χρόνια τώρα το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι μάρτυρες δήλωσαν πως μία δεύτερη αεροπορική επιδρομή είχε στόχο άλλη μία λαθραία σήραγγα στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Ads

Ιατρικές πηγές δήλωσαν πως τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε μία τρίτη αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης που ανήκει στις Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε τις τρεις επιδρομές, λέγοντας πως πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε μία αυτοσχέδια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή από οργανώσεις μαχητών της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Ισημερινός: Αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως «ελεύθερο και ανεξάρτητο» κράτος