Την πρόθεση της Κίνας να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ευρωζώνη και να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανέλαβε σήμερα Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κληθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να σχολιάσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χρηματοδοτική στήριξη της ζώνης του ευρώ από την Κίνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Ζιάνγκ Γιού δήλωσε ότι η Ευρωζώνη αποτελεί ένα σημαντικό χώρο επενδύσεων σε συνάλλαγμα για την Κίνα.

«Η Κίνα προτίθεται να βοηθήσει για την αποκατάσταση της υγείας της Ευρωζώνης και θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες προσπάθειες που καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Ζιάνγκ Γιού. Υπνεθυμίζεται πως κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο είχε εκφράσει την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων στο μέλλον.

Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος οριστικοποίησε την 19η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

“Η επίσκεψη του προέδρου Χου θα υπογραμμίσει τη σημασία της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σε διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, αλλά και τη φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Σε υψηλό τριετίας τα επιτόκια χρηματαγοράς

Τα επιτόκια της αγοράς χρήματος στην Κίνα αυξήθηκαν σε υψηλό τριετίας εξαιτίας της φημολογίας πως η έλλειψη κεφαλαίων θα επιδεινωθεί καθώς οι τράπεζες αποταμιεύουν χρήματα πριν από τις διακοπές του Νέου Έτους. Τα ρέπος επτά ημερών αυξήθηκαν παρά το ότι η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 26 δισ. γιουάν (3,9 δισ. δολ.) κεφαλαίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή την εβδομάδα σημειώνοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία ένεση ρευστότητας.

Στις 10 Δεκεμβρίου οι σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής της χώρας παρήγγειλαν στους πιστωτές να διακρατήσουν περισσότερο χρήμα για λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας (τρίτη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες) προκειμένου να περιορισθεί ο πληθωρισμός.

Το επιτόκιο για ρέπος επτά ημερών το οποίο μετρά το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού αυξήθηκε 150 μονάδες βάσης φθάνοντας το 5,67%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2007. Μετά την άνοδο του επιτοκίου η έλλειψη χρήματος γίνεται περισσότερο αισθητή στην κινεζική αγορά.