«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας. Γιατί, όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία» τόνισε στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου «μνημονιακού προϋπολογισμού», η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Ads

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για «γκεμπελικά ψέματα» όσον αφορά την κρίση, κυρίως εκ μέρους της κυβέρνησης. «Οι όποιες τεχνοκρατικού τύπου προτάσεις – υποστήριξε – μπορούν μονάχα να αναβάλλουν την χρεοκοπία, χωρίς ωστόσο να την ματαιώσουν. Κι η καλύτερη λύση είναι η άρνηση αποπληρωμής του χρέους, την οποία ωστόσο, μονάχα μια εργατική-λαϊκή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα», πρόσθεσε.

«Η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι τμήμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, στον καταμερισμό του οποίου έχει ενταχθεί η ελληνική αστική τάξη και οικονομία. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, «ανάπτυξη υπήρξε και δεν έγινε με δανεικά, αλλά με εσωτερική συσσώρευση κεφαλαίων, από την εκμετάλλευση του λαού. Αν σήμερα, τα πράγματα περιπλέκονται σε σχέση με την κρίση της εποχής του Τρικούπη, αυτό οφείλεται στην θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα», τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

«Παρακολουθώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν, να επικεντρωθούμε σε τομείς που μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές. Πού θα αποκτήσετε πλεονέκτημα; Στην Ελλάδα έχουμε θάλασσα εισαγωγών και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης, όχι γιατί δεν μπορούμε να τα παράγουμε εμείς, αλλά γιατί η Ελλάδα έχει αυτή τη θέση. Εδώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο κι ήρθε αργότερα ο κος Παμπούκης να ανακοινώσει πως «κάνουμε φορέα υδρογονανθράκων και προχωράμε στην εκμετάλλευση». Πώς απότομα βρέθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Θα δοθεί η εκμετάλλευση σε πολυεθνικές στο πλαίσιο της γνωστής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ads

«Εμείς σαν κόμμα, χωρίς να παραιτούμαστε από τον καθημερινό αγώνα για κατακτήσεις, θεωρούμε πως σήμερα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της εξουσίας. Πρώτα θα μπει αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη, για να δημιουργηθούν υποκειμενικά αυτές οι προϋποθέσεις» κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.