Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Giogrio Napolitano, εξέφρασε τη στήριξή του, στην πρόταση για έκδοση ευρωoμολόγου , στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του σε δεξίωση, επ’ ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Napolitano ανέφερε ότι «η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή και να θεωρηθεί ως βοήθεια για την σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και ως βήμα για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «η ΕΚΤ και το Σύμφωνο Σταθερότητας λειτουργούν θετικά αλλά δεν επαρκούν». «Η στιγμή δεν προσφέρεται για μονομερείς πράξεις σωτηρίας. Τα οφέλη μονομερών, εθνικών πολιτικών θα ήταν μικρής διάρκειας. Σε μια οικονομική κρίση ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, σύντομο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ένα εκατομμύριο» αναφέρει πως «αυτός είναι ο αριθμός των υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών τις οποίες θέλει να συγκεντρώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Στα μάτια του, η έκδοση από πολλές χώρες ενός τέτοιου ευρωπαϊκού δανείου, θα γλίτωνε χώρες με οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, από το να δανείζονται από τις αγορές με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια».

Ads

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η ιδέα αυτή εντάσσεται στην πρωτοβουλία που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και η οποία αφορά σε μία διαδικασία που προβλέπει, με την προϋπόθεση του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, ότι οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να προτείνουν απ’ ευθείας στις Βρυξέλλες νομοθετικά μέτρα.