Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις είναι σήμερα «σημαντικότερες από ποτέ» για να εμποδίζουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

«Τα κοινά μας συμφέροντα και οι κοινές μας αξίες, αποτελούν το θεμέλιο των σχέσεων μας, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε», δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις όλο και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, πιστεύω ότι η αμερικανο-τουρκική συνεργασία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

«Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», σημείωσε.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο σύμμαχοι – κλειδιά των ΗΠΑ. Προτρέπω τις δύο χώρες να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των σχέσεών τους».

Ads

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, άλλοτε στρατηγικών συμμάχων, είναι τεταμένες μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008 και την έφοδο ισραηλινών κομάντος εναντίον του στολίσκου που μετέφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στις 31 Μαΐου, κατά την οποία εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Ομπάμα σημείωσε: «Πιστεύω ότι με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα της ίσης προστασίας των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και των υπόλοιπων εθνοτικών και άλλων ομάδων, από μία κοσμική δημοκρατία με μουσουλμανικό πληθυσμό. Με την τουρκική κυβέρνηση, συνομιλούμε επί πολλών ζητημάτων που σχετίζονται με τις ανησυχίες περί θρησκευτικών ελευθεριών των επίσημων μειονοτήτων και των άλλων ομάδων, περιλαμβανομένης της σουνιτικής πλειοψηφίας. Και προτρέπουμε για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις προς διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Τούρκων πολιτών. Στην ομιλία που είχα εκφωνήσει τον Απρίλιο του 2009 στην τουρκική εθνοσυνέλευση, είχα κάνει έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ως σύμβολο της πίστης προς τη θρησκευτική ελευθερία».