Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, της Στοκχόλμης, η μία εκ των οποίων προκλήθηκε από παγιδευμένο όχημα. Οι βομβιστικές επιθέσεις έγιναν λίγα μόλις μέτρα μακριά από μία πολυσύχναστη περιοχή με πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης

Ads

«Η Στοκχόλμη απέφυγε το Σάββατο μια μεγάλη καταστροφή στη διάρκεια αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπλιντ.

«Μια πολύ ανησυχητική τρομοκρατική επίθεση σε ένα πολυσύχναστο τμήμα της πρωτεύουσας απέτυχε αλλά θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ καταστροφική» ανέφερε ο κ. Μπιλντ.

Η σουηδική αστυνομία ερευνά την πιθανή σχέση της ανατίναξης άγνωστου άνδρα με εκρηκτικά που έφερε στο όχημά του και την ανατίναξη άλλου παγιδευμένου οχήματος λίγα λεπτά μετά κοντά σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Στοκχόλμη.

Ads

Ερευνάται επίσης και εάν υπάρχει σύνδεση των εκρήξεων με τα απειλητικά μηνύματα που έλαβαν η σουηδική ασφάλεια και το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, λίγα λεπτά πριν τις εκρήξεις .

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τόσο αυτό όσο και η αστυνομία ασφαλείας έλαβαν μέσω ίντερνετ ηχητικό μήνυμα δέκα λεπτά πριν εκραγούν οι βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα οχήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας Στοκχόλμης. Το ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε τόσο στα σουηδικά όσο και στα αραβικά και προειδοποιούσε και για άλλες ενέργειες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν υπάρχει σχέση του μηνύματος με τις δύο εκρήξεις και το θάνατο ενός άνδρα που όλα δείχνουν ότι αυτοκτόνησε με την ανατίναξη των εκρηκτικών που είχε στο αυτοκίνητό του. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, η ισλαμική σελίδα Choumokh al-islam ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Στοκχόλμη ήταν ο Αμπντελ Ουαχάμπ και δημοσιεύει μια φωτογραφία του δράστη με φόντο μια καταπράσινη κοιλάδα.

«Τρία πράγματα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου: ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά και σχεδόν την ίδια στιγμή που ένας άνθρωπος πέθανε ενώ η Sapo και η ΤΤ έλαβαν πληροφορίες σχετικά με απειλές κατά της Σουηδίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι τα τρία αυτά γεγονότα συνδέονται» σημείωσε ο κ. Ράινφελντ.

«Είναι απαράδεκτο επειδή η Σουηδία είναι μία χώρα όπου η κοινωνία είναι ανοιχτή, μία κοινωνία ανοιχτή που έχει αποδείξει τη βούλησή της να δει τους ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και όσους δεν πιστεύουν και έχουν διαφορετικό παρελθόν να ζουν ο ένας κοντά στον άλλο, μία κοινωνία όπου η δημοκρατία λειτουργεί καλά» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε σήμερα τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Στοκχόλμη και τόνισε ότι θα ήταν λάθος να μην συνεχιστεί χωρίς διακοπή ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.