Το δώρο των Χριστουγέννων, οι περικοπές στους μισθούς, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι κάποια είναι τα θέματα που επικρατούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Ads

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα εδώ.

Τα Νέα: « Δώρο Χριστουγέννων. Ποιοι και πόσα (δεν) θα πάρουν»

Στο θέμα του πρωτοσέλιδού της, η εφημερίδα αναφέρει ότι φέτος το δώρο Χριστουγέννων «για πρώτη φορά δεν θα καταβληθεί καθόλου ή θα δοθεί με περικοπές» και επισημαίνει ότι «στους συνταξιούχους όλων των ταμείων θα δοθεί επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ, εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και η μηνιαία σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.»

Ads

Στο κύριο άρθρο τους, τα Νέα θίγουν το θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη χώρα, αναφέροντας ότι «ο χρόνος που σε λίγο θα φύγει δεν θα αφήσει πίσω του ούτε μια καινούργια ξένη επένδυση.» Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για τον νέο επενδυτικό νόμο που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον οποίο και θεωρεί «το πιο ελπιδοφόρο εργαλείο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», το οποίο θα βοηθήσει στην προσπάθεια της χώρας «να ανακτήσει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της, τουλάχιστον σε τομείς στους οποίους κάποτε είχε σημαντικές επιδόσεις.»

Έθνος: «Άγριο ψαλίδι αλλιώς λουκέτο ή πωλητήριο»

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου «κλειδώνουν» σήμερα «επώδυνες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ» αναφέρεται το πρωτοσέλιδο του Έθνους. «Η τρόικα δεν έχει αφήσει περιθώρια», αναφέρεται και προστίθεται ότι «οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ή θα εξυγιανθούν ή θα αποκρατικοποιηθούν η θα κλείσουν.»

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται στη διχοτόμηση του Λιμενικού σώματος και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επέλεξε από την επομένη της εκλογικής νίκης της τη διχοτόμηση του Λιμενικού και αυτή η εμμονή συνεχίζεται παρά τις αντιρρήσεις που πληθαίνουν.» Αφού η ισχύουσα μορφή λειτουργίας είναι αποτελεσματική, γιατί να αλλάξει, αναρωτάται ο αρθρογράφος, και τονίζεται ότι « οι εξελίξεις, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν 14 επίτιμοι αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, έχουν ως αποτέλεσμα τη φυγή πλοίων από την ελληνική σημαία και την απώλεια θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες.»

Ελευθεροτυπία: « Ανατροπή στην εργασία. Τι αλλάζει σε ανάπτυξη, φορολογία, ΔΕΚΟ και απασχόληση»

«Αλλάζουν εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, που ισχύουν επί δεκαετίες» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Ελευθεροτυπία, επισημαίνοντας ότι «υπό την πίεση του Μνημονίου η κυβέρνηση “γεμίζει” ένα νομοσχέδιο, που συζητεί σε μόνο μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν βασικούς όρους για την εκταμίευση των δόσεων.»

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις των γενικευμένων περικοπών δαπανών στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς «πάγωσαν οι διορισμοί εκπαιδευτικών, μειώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών, περικόπτονται τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών.» Η Ελευθεροτυπία αναφέρεται ακόμα στην κατανομή των κονδυλίων για την παιδεία, επισημαίνοντας ότι «είναι εύλογο το αίτημα της ΟΛΜΕ στην υπουργό να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, ώστε τα κονδύλια αυτά να διατεθούν για πιο ουσιώδεις λειτουργίες της εκπαίδευσης.»

Καθημερινή: «Ανοίγουν όλα τα μέτωπα »

«Στην επιλογή να δρομολογήσει άμεσα όλες τις επώδυνες παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου και αναμένεται να πυροδοτήσουν κοινωνικές εντάσεις οδηγείται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στο σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ, την κοινή γνώμη που είναι «δικαίως εξοργισμένη» και την σύλληψη του Παύλου Ψωμιάδη. « Η Δικαιοσύνη έδειξε επιτέλους να αποκτά αντανακλαστικά και προχώρησε στη σύλληψη του κ. Παύλου Ψωμιάδη, δημιουργώντας μια αμυδρή ελπίδα στα θύματά του πως μπορεί εντέλει να περιμένει κανείς μια αίσθηση δικαίου σε αυτήν τη χώρα» επισημαίνεται.

Ελεύθερος Τύπος: «Ισοπεδώνουν – 30% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα »

Στις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Ακόμη, παρατίθενται στοιχεία από έρευνα της MRB που δείχνουν τους Έλληνες «στα όριά τους» και κάνουν λόγο για «οργή και απαισιοδοξία» ως τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινωνία σήμερα.

«Τα εισοδήματα των 740 ευρώ θα οδηγήσουν όλον τον κόσμο να κλειστεί στο καβούκι του. Οι μικροεπιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το μέλλον διαγράφεται, το λιγότερο, τραγικό» σημειώνει στο κύριο άρθρο του ο Ελεύθερος Τύπος. «ο σοσιαλισμός είναι πραγματικότητα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου.

Ριζοσπάστης: «Η κυβέρνηση καταργεί τις Συμβάσεις. Όλοι σήμερα στα συλλαλητήρια»

« Σήμερα όλοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα στην Ομόνοια στις 6.30 μ.μ. και σε Θεσσαλονίκη στις 6 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου» σημειώνει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο « Ο “δικός τους” άνθρωπος », η εφημερίδα ασκεί κριτική στην κάλυψη από τα αστικά ΜΜΕ την άφιξη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Αυγή: «Ισοπέδωση μισθών, ελεύθερες οι απολύσεις»

« Ισοπέδωση μισθών, ελεύθερες οι απολύσεις», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας. Στο κύριο άρθρο της, υπό τον τίτλο «Φτάνει πια!», η εφημερίδα αναφέρει: «Είναι προφανές ότι ζούμε μέρες πολιτικής και ηθικής κατάρρευσης της χώρας, εξέλιξη πολύ σοβαρότερη ακόμη και από απροσδιόριστης έντασης οικονομική ύφεση. Ίσως οι εξελίξεις αυτές, στον χρόνο τους, να ενισχύσουν την αντίδραση των πολιτών, το “φτάνει πια, ίσαμε εδώ”!»

Ναυτεμπορική: «Νομοσχέδια – σκούπα με ΦΠΑ και “πόθεν έσχες” στα ακίνητα »

«Την τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο – “σκούπα” το οποίο, εκτός απροόπτου, θα πάρει σήμερα το “πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο. Στο σχέδιο νόμου , που δεν αναμένεται να περιλαμβάνει το “φορολογικό Καλλικράτη” αφού η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μελετάται να κατατεθεί στη Βουλή με ειδικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται οι σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων, οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, οι ελαφρύνσεις στα Ι.Χ., αλλά και τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2011 για τόνωση της κτηματαγοράς» αναφέρει στο θέμα του πρωτοσέλιδου της η Ναυτεμπορική.

Ημερησία: «Φως στο τούνελ βλέπει η Εθνική»

Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απόστολου Ταμβακάκη είναι το θέμα του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας. « Ο ίδιος διαβλέπει ένα δύσκολο 2011 για τις τράπεζες, με τις επισφάλειες να ξεπερνούν το 12% για το σύνολο της αγοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τηλεόραση

Στο μεταξύ, στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Δ. Δασκαλάκης, γ.γ. Εργασίας, αναφέρθηκε στο θέμα των συμβάσεων εργασίας και δήλωσε χαρακτηριστικά «είπαμε «όχι» στις ατομικές συμβάσεις, συμφωνήσαμε στις κλαδικές.»

Στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Σκάι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι σύμφωνο με την επιμήκυνση. «Το ΔΝΤ και ο κύριος Στρος Καν έχουν διευκρινίσει, ότι μόλις το EUROGROUP αποφασίσει για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους θα προχωρήσει χωρίς να περιμένει την επικύρωση από τα Εθνικά Κοινοβούλια σε μια αντίστοιχη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Αυτό δεν σημαίνει νέο μνημόνιο» τόνισε. Επιπλέον, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού του επιτοκίου, καθώς «επειδή η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη, επομένως δεν θα μειώνεται σημαντικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα το υπόλοιπο του δανείου και το επιτόκιο καθορίζεται με βάση το ύψος του δανείου ίσως να υπάρξει μια μικρή επιβάρυνση.»

Στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, έγινε λόγος για εμπλοκή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο της Siemens, καθώς φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του κ. Βαλυράκη «ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση». Ακόμη, στην ίδια εκπομπή προβλήθηκε και η σημερινή ομιλία του Ολι Ρεν στο Συνέδριο του ECONOMIST.