Μετά την πρωινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την έκθεση της ΤτΕ σχετικά με τη νομισματική πολιτική του 2010.

Ads

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και πρότεινε την εστίαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» όσον αφορά στο δημόσιο χρέος. Ανέφερε ότι «χρειάζεται μάχη – δύσκολη μάχη, επίπονη, διαρκείας», εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία ότι «μπορούμε να βγούμε νικητές» στην προσπάθεια για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, «με στοχαστική τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πρέπει ει δυνατόν να υπερακοντίζουμε, δίνοντας το σαφές μήνυμα πως βαδίζουμε με ταχείς ρυθμούς».

Ο κ. Προβόπουλος εστίασε στην ανάγκη «να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, που θα καταδεικνύει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα: Μπορεί να μην έχουμε κρατικά διευθυνόμενη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μικρές». «Η αγορά κανονίζει, αλλά και η αγορά θέλει κατεύθυνση. Και ο επενδυτικός νόμος αυτό τον χαρακτήρα πρέπει να έχει: Να κατευθύνουμε δημόσιους πόρους εκεί που θέλουμε να σπρώξουμε και τους ιδιωτικούς» πρόσθεσε.

Ads

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών και σημείωσε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα βρέθηκαν σε δεινή θέση, λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε και σε υποβάθμιση των ιδίων, αλλά και λόγω της απόσυρσης και «κατανάλωσης καταθέσεων» εκ μέρους των καταθετών.